Logo of Team Belgium

Claire Michel was sportief van kinds af. Toen ze op een dag een foto vond van haar moeder die zwom op de Olympische Spelen van 1976, besefte ze dat haar droom om ook ooit op de Olympische Spelen te staan, werkelijkheid kon worden. "Een Olympische atleet is niet alleen de superheld die je op TV ziet, die superheld op de foto was tegelijk ook mijn moeder, mijn moeder die werkt, die voor de kinderen zorgt, die kookt. Die dag zei ik tegen mezelf dat het ook voor mij mogelijk was.”

Claire Michel begon met zwemmen, daarna deed ze aan atletiek (3000m steeple), tot ze in 2012 haar passie voor triatlon ontdekte. Het was even schrikken voor de triatlete toen ze eind oktober van vorig jaar ten val kwam met haar fiets en haar knieschijf bleek gebroken te zijn. Ondanks alles blijft ze hoopvol.

Belgian Hammers
Samen met haar ploegmaten van de mixed team relay nam Claire Michel deel aan de olympische testevents in Tokio waar de Belgian Hammers knap 6e eindigden.
“Onze deelname aan de testevents hebben ons heel wat bijgebracht. De omstandigheden in Tokio zijn zeer specifiek. Er is de hitte maar ook de luchtvochtigheid is een issue. We moeten onze training omstandigheden aanpassen.”

Naast de vochtigheid en de hitte in de Japanse hoofdstad is ook het water in de Baai van Tokio een obstakel. De temperatuur daar kan oplopen tot zo’n 30 graden, dat is ongeveer 10 graden warmer dan het water waarin de Belgische Hammers gewend zijn te trainen.
“Daarom is binnen de verschillende trainingsprogramma's een "Heat Protocol" (verwarmde en vochtige ruimtes, sauna, ...) opgesteld om de omstandigheden te reproduceren waarin we in Tokio zullen moeten presteren. Onderzoek en tests zijn ook aan de gang om uit te zoeken hoe we onze lichaamstemperatuur kunnen verlagen.”

Eerste deelname aan de Olympische Spelen
Claire Michel nam voor het eerst deel aan de Spelen van Rio in 2016.
“Ik voelde me toen als een kind dat voor het eerst naar Disneyland ging. Mijn deelname in Rio heeft me het één en ander geleerd en sindsdien heb ik mijn voorbereidingen aangepast. In plaats van alleen te trainen met een coach in België, train ik nu in het buitenland met een internationale groep van 12 meisjes met hetzelfde doel: deelnemen aan de Spelen deze zomer. De meesten hebben trouwens hun ticket al op zak.”

Sinds Rio weet ze dat focus belangrijk is, focussen op je prestaties om jezelf alle kansen te geven om die medaille mee naar huis te brengen. Claire Michel geeft echter toe dat concentratie niet altijd vanzelfsprekend is als je in het Olympisch dorp verblijft.
"Je wilt natuurlijk genieten en van alles meemaken, zien hoe de andere atleten trainen, je wilt in het restaurant rondhangen, iedereen leren kennen. De tijd die de atleten in het dorp doorbrengen heeft zeker een positieve kant voor het moreel, maar het kost ook veel energie terwijl je gefocust moet blijven.”

De Olympische Spelen in Tokio naderen met rasse schreden en de triatlete heeft maar één ambitie: "Ik ga proberen mijn beste prestatie neer te zetten, te focussen op het nu en het beste van mezelf te geven op elk moment".