Logo of Team Belgium

Als belangrijke speler in de Belgische sport erkent het BOIC dat het een rol te vervullen heeft in de klimaatactie en dat het zijn ecologische voetafdruk moet verminderen. Daarom is het BOIC onlangs toegetreden tot het initiatief van de Verenigde Naties "Sport for Climate Action”. Het BOIC wordt zo de tweede Belgische sportorganisatie die deelneemt aan dit initiatief, na de Brusselse voetbalclub Union Saint-Gilloise.

Het initiatief van de Verenigde Naties heeft twee belangrijke doelen:

  1. Het opstellen van een duidelijk traject waarbij de sportwereld actief strijdt tegen klimaatverandering via positieve initiatieven en partnerschappen om de uitstoot van broeikasgassen te meten, te verminderen en hierover verantwoording af te leggen, in overeenstemming met het Akkoord van Parijs.
     
  2. De sport gebruiken als een verenigend instrument om burgers bewust te maken van klimaatverandering.

Sinds januari 2024 heeft het BOIC er zich toe verbonden om zijn CO2 uitstoot tegen 2030 met 50% te verminderen. Het uiteindelijke doel is om tegen 2040 tot nul emissies te komen.

In het kader van dit engagement zal het BOIC zijn actieplan bij de VN indienen om deze doelstellingen te bereiken.

Elk jaar zal het BOIC zijn CO2 uitstoot meten en hiervan verslag uitbrengen bij de VN, evenals de voortgang in het verminderen van de CO2 uitstoot. Naast vele andere wereldwijde sportorganisaties zijn maar liefst 40 Nationale Olympische Comités toegetreden tot het initiatief "Sport for Climate Action”.

Dit engagement volgt logisch op de deelname van het BOIC aan het OCEAN-project, een door de Europese Unie gefinancierd Erasmus+ project, waarvan een van de belangrijkste doelen is de ontwikkeling van een tool voor het berekenen van de CO2 voetafdruk.

Cédric Van Branteghem: "Het BOIC maakt zich, net als veel andere instellingen en personen, zorgen over klimaatverandering. We willen een belangrijke speler worden in de Belgische sport in de strijd tegen klimaatverandering. Dankzij een jaarlijkse rapportage zullen we strategieën implementeren om onze CO2 voetafdruk te verminderen. Van 50% tegen 2030 tot het streven naar emissieneutraliteit tegen 2040. Het is een belangrijke uitdaging die we bereid zijn aan te gaan, en we nodigen alle actoren in de Belgische sport, federaties, clubs en anderen, uit om zich bij ons aan te sluiten in deze strijd."

Andere documenten

Sports for Climate Action Declaration and Framework.pdf