Logo of Team Belgium

Bart Swings moest heel wat gaten dichtrijden in de olympische massastart, maar dat weerhield hem er niet van om in de sprint naar het goud te schaatsen. Zijn coach Martin ten Hove keek zaterdag met ontzag toe in de National Speed Skating Oval in Peking.

"Tevoren hadden we gezegd dat we niet achter iedereen gingen rijden, maar uiteindelijk heeft Bart elk gat dichtgereden", stak Martin ten Hove zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Dat hij dan uiteindelijk nog de sprint wint, is echt ongelooflijk. We wisten dat Jorrit Bergsma en Sven Kramer er een harde koers van gingen maken. Dat was uiteindelijk wel in het voordeel van Bart, want hij is gewoon heel fit. We hoopten dat de andere sprinters daardoor buitenspel zouden gezet worden. Maar we mochten de Nederlanders ook niet weg laten rijden."

 Bart Swings manoeuvreerde zich in de laatste bocht buitenom naar voren en haalde het in de sprint voor de Zuid-Koreanen Chung Jae-won en Lee Seung-hoon en de Amerikaan Joey Mantia. "Hij durfde het aan en liet het op de sprint aankomen. Dat hij het redt, ja... Meer verdiend goud dan dit, dat kan bijna niet. Ik had niet gedacht dat hij Lee na al dat kopwerk zo makkelijk zou kunnen kloppen in de sprint. Daarmee verraste hij me toch."

 Bart Swings en zijn omkadering verblijven al drie weken in Peking. "Dan is het wel lastig om scherp te blijven. "De 5000 m was wat teleurstellend. Daarmee moesten we omgaan, maar dat hebben we goed gedaan. Ik ben heel trots. Bart bleef rustig onder de druk. Hij is heel analytisch ingesteld. En Bart is ook superfit, dat bleek uit alles. We hebben dit seizoen echt ingezet op het verhogen van zijn snelheid. Ook zijn messen hebben we aangepast, zodat hij hogere topsnelheden aankan. Dat betaalt zich hier uit."

Belga