Logo of Team Belgium

Louis Croenen heeft zich maandag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor de finale van de 200 meter vlinderslag geplaatst. Zeilster Evi Van Acker schuift een plaatsje op wegens de declassering van de Chinese Xu Lija.

Louis Croenen tikte in zijn halve finale als vierde aan in 1:56.03, 64 honderdsten boven zijn Belgisch record (1:55.39) en de achtste tijd van zestien halvefinalisten.

Hij is de eerste Belg in een olympische zwemfinale sinds het goud van Frederik Deburghgraeve op de 100 meter schoolslag in Atlanta 1996. Vorig jaar plaatste Louis Croenen zich in Kazan ook al voor de WK-finale. Daarin werd hij zevende.

Te zwaar crossparkoers

Veel Belgische sporters kwamen afgelopen nacht niet in actie. Eventingruiter Joris Vanspringel klom maandag overdag met Lully des Aulnes van de 52e naar de 25e plaats op, maar voor Karin Donckers en Fletcha was de twaalfde hindernis van de cross country fataal. "Het crossparkoers was erg zwaar, veel zwaarder dan op vorige Olympische Spelen", verklaarde chef d'équipe Marc Rigout.

Van Acker schuift plaatsje op

Zeilster Evi Van Acker bezet na de eerste dag de vierde plaats in de Laser radial. Ze werd tweede in de eerste regatta en twaalfde in de tweede. Telkens profiteerde ze daarbij van de declassering van een rechtstreekse concurrente. In de eerste regatta werd het resultaat van de Litouwse Gintare Scheidt, aanvankelijk tweede, geschrapt, in de tweede dat van de Chinese titelverdedigster Xu Lija, die als vierde over de finish gekomen was.

Van Laer is niet tevreden

Zeiler Wannes Van Laer had weinig reden tot vreugde na zijn 27e en 30e plaats in de eerste twee regatta's van de Laser. "Het was vandaag een beetje een loterij en ik heb verloren" reageerde de 31-jarige Oostendenaar.