Logo of Team Belgium

De olympische limiet staat op 51.35. Om zekerheid te verwerven over de Spelen moest Bolingo dus onder het Belgisch record duiken, maar daar slaagde ze dinsdag met brio in. Haar persoonlijk record stond sinds 2018 op 51.69. Het Belgisch record van Kim Gevaert, dat ze liep in Gent, dateerde al uit 2005. Met haar 50.75 komt Bolingo op de veertiende plaats op de ranking van 2021.

"Ik zou hier kunnen beweren dat ik dit voelde aankomen, maar dat is absoluut niet zo", vertelde Bolingo na afloop. "Op training liep ik wel sneller dan ooit, maar dat ik zo hard zou gaan, had ik niet zien komen. Ik pak in één keer mijn persoonlijk record, het Belgisch record en de olympische limiet. Dat is zó cool. En dan ben ik ook nog eens de eerste Belgische onder de 51 seconden. Dit is de perfecte avond. Dat het Belgisch record van Kim Gevaert eindelijk voor de bijl gaat, is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de Belgische atletiek in het algemeen. Het geeft aan dat we nog altijd progressie boeken."

Voor haar staan zeven Amerikanen, terwijl er maar drie naar Tokio mogen. Het moge duidelijk zijn dat de kersverse nationale recordhoudster op de Spelen van een finaleplaats mag dromen. Haar chrono bedraagt tevens de tweede Europese jaartijd. De winst ging dinsdag naar de Dominicaanse Marileidy Paulino in 50.66.

Door haar olympische kwalificatie valt er een hele last van de schouders van Bolingo. "Een ongelofelijke bevrijding", noemt ze het. "In mijn achterhoofd zat toch altijd de vraag of ik de Spelen wel ging halen, want via de world rankings ben je nooit zeker. Nu moet ik niet meer naar die rankings kijken en ben ik zeker van Tokio." Bolingo is heel lang blijven beweren dat de 200 meter haar beste afstand was. Daar lijkt ze nu toch van terug te komen. "Ik moet de realiteit onder ogen zien. Ik ben officieel een 400 meterloopster", besluit ze al lachend.

Belga