Logo of Team Belgium

Ons vlakke land telt misschien geen honderden topatleten in wintersporten, toch werken er elke dag heel wat atleten hard aan hun olympische winterdroom. Bart Swings, Seppe Smits en de Belgian Bullets kende u al, maar wie zijn onze andere topatleten op sneeuw en ijs?

We sommen één jaar voor de start van de Winterspelen een aantal topatleten voor u op. Uiteraard hopen we dat zoveel mogelijk van deze atleten zich het komende jaar effectief kunnen kwalificeren. En hopelijk duiken er nog nieuwe namen op op de definitieve selectielijst.

Alpineskiën
Eind vorig jaar werd Armand Marchant de eerste Belg ooit die punten verzamelde op een World Cup alpineskiën. Maar begin 2017 gooide een scheenbeenbreuk roet in het eten. We hopen op een snel herstel voor dit toptalent. Dries Van den Broecke won in 2012 zilver op de Youth Olympic Games en gaat nu voor zijn eerste ‘grote’ Spelen. Daarnaast zijn er ook nog Kai Alaerts, Marjolein Decroix, Mathilde Nelles en Kim Vanreusel.

Kunstschaatsen
Jorik Hendrickx verbeterde vier jaar geleden in Sotsji zijn PR. Nu hoopt hij naast een glansprestatie ook op een olympisch debuut voor zijn zus Loena. Zij werd onlangs knap zevende op het EK. Jorik zelf behaalde op datzelfde EK een schitterende vierde plaats.

Shorttrack
Een nieuwe generatie shorttrackers hoopt de olympische fakkel over te nemen van Pieter Gysel, onze laatste deelnemer in deze discipline. Pieter Gysel heeft zelf de schouders onder dit project gezet. Jens Almey, Stijn Desmet, Gert-Jan Goeminne, Ward Pétré en Rino Vanhooren doen als team een gooi naar kwalificatie. Bij de dames zijn Hanne Desmet en Evelien Van Kerckvoorde de grootste kanshebbers.

Langebaanschaatsen
Bart Swings wil in PyeongChang jacht maken op de eerste Belgische wintersportmedaille sinds Bart Veldkamp in 1998. Mathias Vosté, overgeschakeld naar de lange baan vanuit het shorttrack, snoepte onlangs het BR op de 500m af van Bart Swings. Bij de dames doet Jelena Peeters een gooi naar een tweede deelname aan de Olympische Winterspelen.

Bobslee en skeleton
Na hun opmars in het internationale circuit streven de Belgian Bullets niet naar één, maar naar twee bobs op de Spelen. Met Elfje Willemsen, An Vannieuwenhuyse, Sophie Vercruyssen, Nel Paulissen en voormalig zevenkampster Sara Aerts hebben ze daarvoor alle troeven in huis. In het skeleton wil Kim Meylemans de eerste Belgische skeletonatlete op de Olympische Spelen worden.

Snowboard
Olympiër Seppe Smits is nog steeds een gevestigde waarde in het snowboarden. Intussen geldt dat ook voor Sebbe De Buck. Ook Stef Vandeweyer en Loranne Smans zetten knappe prestaties neer. In de nieuwe olympische discipline big air lieten onze riders mooie dingen zien, net als in de slopestyle.

Biatlon
De tot Belg genaturaliseerde biatleet Michael Rösch won voor Duitsland al olympisch goud: met het estafetteteam op de 4 x 7,5km veroverde hij de eerste plek tijdens de Winterspelen van 2006 in Turijn. Nu hoopt hij op nieuw olympisch succes in het biatlon.