Logo of Team Belgium

Gert Van Looy, Games Manager en Chef de Mission voor Team Belgium in Minsk was einde maart op werkbezoek in de Wit-Russische hoofdstad. “Minsk zit op schema om op 21 juni volledig klaar te zijn en een goed georganiseerd evenement te leveren.”

Zo’n 4000 atleten en 2000 officials uit 50 Europese NOC’s nemen in Wit-Rusland deel in 15 sporten met 23 disciplines. Er wordt gestreden in 198 medaillenummers: 89 voor mannen, 89 voor vrouwen en 20 mixed team events.

Kwalificaties voor Tokio 2020
De Europese Spelen zijn tevens een belangrijk moment met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar: er staan immers 9 sporten op het programma met een directe link naar kwalificatie voor Tokio 2020.

Is het organisatiecomité voor Minsk 2019 op schema vroegen wij aan BOIC- Games Manager en Chef de Mission, Gert Van Looy.
Gert Van Looy: “Het organiserend comité is goed gestructureerd en reageert heel proactief op vragen van de NOC’s, de verschillende accommodaties en sportinfrastructuren zijn zo goed als klaar. Het merendeel van de sportinfrastructuren zijn bestaande infrastructuren die gerenoveerd werden of een flinke opsmukbeurt hebben gekregen. Het pronkstuk voor de Europese Spelen in Minsk wordt het National Olympic Dinamo Stadion, een multifunctioneel voetbal- en atletiekstadion dat na een massief vernieuwingsproject wordt heropend ter gelegenheid van de Europese Spelen. Hier worden de atletiekproeven en de openings- en sluitingsceremonies gehouden.

Zeg atletendorp, niet Olympisch dorp
Het atletendorp wordt gehuisvest in één van de vele universitaire campussen die Minsk telt. Ook hier werden alle ruimtes opgefrist en vernieuwd. Atleten zullen slapen in studentenflats met een inkom, twee tweepersoons slaapkamers, een badkamer, een apart toilet, en een kitchenette.
In het atletendorp wordt een grote dining hall voorzien, een transport mall, een chef de mission hall, … . Eigenlijk vindt men in het atletendorp van de Europese Spelen alle voorzieningen terug die ook op de Olympische Spelen aangeboden worden.

Legt Minsk 2019 de lat even hoog als Bakoe 2015?
Er is een duidelijk verschil in aanpak met de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe. Minsk wil duurzame Spelen organiseren en kostenbesparend te werk gaan. Dat doet het onder meer door bestaande sportinfrastructuren te gebruiken.

Ook het aantal sporten is afgeslankt, zwemmen taekwondo, triatlon en volleybal bijvoorbeeld staan niet meer op het programma van deze tweede editie.

Gert Van Looy: “De grootschaligheid van de eerste editie konden maar weinig landen en steden aan. De Spelen moesten kleiner worden zodat meerdere steden het event kunnen organiseren.”

Kwalificaties voor Tokio 2020
De Europese Spelen zijn belangrijk omdat atleten er in bepaalde sporten een rechtstreekse kwalificatie kunnen afdwingen of ranking-punten kunnen halen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020.15 sporten staan er op het programma : atletiek (track and field), badminton, 3x3 basketbal, beachvoetbal, boogschieten, boxen, gymnastiek (artistieke, ritmische, aerobics en trampoline), judo, karate, kajak en kano, sambo, schieten (ook kleiduifschieten), tafeltennis, wielrennen (track en road) en worstelen.

Van deze 15 sporten zijn er 9 waarin olympische kwalificaties voor Tokio 2020 op het spel staan: atletiek, badminton, boogschieten, boxen, judo, karate, schieten, tafeltennis en wielrennen.
In gymnastiek, kano, 3x3 basketbal en worstelen zijn er tijdens de Europese Spelen geen kwalificatiemogelijkheden.
Beachvoetbal, en sambo staan niet op het Olympische programma.

Team Belgium voor Minsk bekend midden mei
Midden mei weten we welke Team Belgium atleten zullen deelnemen aan de tweede editie van de Europese Spelen. Op 12 juni worden de atleten voorgesteld tijdens een persconferentie.

Bakoe telde 117 atleten uit 16 sporten, en was daarmee niet alleen een grote maar ook een sterke delegatie met toppers als Tom Boonen, Sven Nys, Jean-Michel Saive, Ann Wauters, Jaouad Achab, Ilse Heylen en de 3 Olympische medaillewinnaars Charline Van Snick, Dirk Van Tichelt en Lionel Cox. Team Belgium keerde terug met 11 medailles (4 x goud, 4 x zilver, 3 x brons).

Heeft de Chef de Mission al een idee hoeveel atleten de delegatie voor Minsk zal tellen?

Gert Van Looy: “We verwachten dat de delegatie zo’n 50 atleten groot zal zijn, uit 10 sporten: badminton, boogschieten, boxen, gymnastiek (artistieke, acrobatische), judo, kajak, sambo, schieten (kleiduifschieten), tafeltennis, wielrennen track.
Dat is een pak minder dan de delegatie voor Bakoe, de reden daarvoor is dat er in Minsk geen Belgische teamsporten zullen staan. In Bakoe waren de volleybal heren en de dames en de 3x3 basketbal dames en heren geselecteerd.

In samenspraak met de wielrennersbond, werd beslist om de wielrenners op de weg die zich reeds gekwalificeerd hadden voor de ES, niet te laten deelnemen omdat het Belgisch Kampioenschap op 30 juni wordt gereden. Dat is de laatste dag van de Europese Spelen."

Vertrek van de delegatie
Het installatieteam vertrekt op 15 juni naar Minsk. De atleten en de begeleiding zelf vertrekken in functie van de datum van hun individuele competitie. Zoals dat ook het geval is voor de Wereld Spelen, mogen atleten maximum 3 dagen voor hun competitie toekomen in het atletendorp, en er verblijven tot maximum 2 dagen na de competitie. Een maatregel die past in het kader van de afslanking van het evenement.