Logo of Team Belgium

Olav Spahl: “De Europese Spelen zijn een belangrijke stap richting Parijs 2024."

Op 21 juni starten in het Poolse Krakau-Małopolska de Europese Spelen. Daar wordt om het hoogste podium gestreden in 29 sportdisciplines in 14 verschillende sportlocaties. Team Belgium telt 138 atleten uit 21 sporten. Geen gemakkelijke puzzel om te leggen. Wij vroegen het aan Elite Sports Director van het BOIC en Chef de mission voor deze derde editie van de Europese Spelen, Olav Spahl. 

Olav Spahl: “De Europese Spelen in Krakau zullen er uit zien zoals we in de toekomst de Olympische Spelen zullen mogen verwachten. Parijs 2024 en Milano-Cortina 2028 zijn vergelijkbare concepten. Duurzame Spelen organiseren is één van de richtlijnen van de Olympic Agenda 2020+5 van het IOC. Polen is in die zin een mooi voorbeeld, het maakt gebruik van 14 verschillende locaties, waar bestaande sportinfrastructuren gerenoveerd werden en die na de Europese Spelen worden opengesteld voor de plaatselijke bevolking. 
De decentralisatie van operationele sites en de diversiteit van het sportprogramma, met gelijktijdige wedstrijden in verschillende disciplines, vragen om een zorgvuldige organisatie en maken het voor de deelnemende nationale olympische comités inderdaad complexer en meer uitdagend. 

De meeste Team Belgium atleten logeren In Krakau zelf en daar worden ook de meeste sporten gehouden waar Team Belgium aan deelneemt. 
Atletiek gaat door in Chorzow, de atletiekdelegatie logeert in Katowice. 
Sportief belangrijk zijn de clusters Krynica Zdroj in het zuiden - met o.m breaking, judo, mountainbike en taekwondo - en Zakopane waar onze boksers in actie komen. 
Maar alles komt goed! We hebben wel nog een paar bekommernissen rond het atletendorp in Krakau, een zeer eenvoudige infrastructuur op een universiteitscampus maar waarvan volgens ons de voorzieningen niet ideaal zijn voor atleten die zich voorbereiden op een beste prestatie en hopelijk voor een kwalificatie voor de Spelen in Parijs van volgend jaar in het beste geval.” 

Kwalificatiemomenten voor Parijs 2024 
Negentien van de negenentwintig sporten die in Polen op het programma staan, zijn ook kwalificatiemomenten voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Voor Team Belgium zijn er dat vijftien in de andere vier sporten is Team Belgium niet vertegenwoordigd in Krakau. 

“Voor Team Belgium zijn de Europese Spelen inderdaad een belangrijke stap met het oog op Parijs 2024.
Er zijn rechtstreekse quotaplaatsen - nominatief of voor België - te verdienen. Dat is zo voor breaking, boksen, handboogschieten, kano-slalom, moderne pentathlonvijfkamp, rugby Sevens en schieten. 
Daarnaast leveren acht sporten ook belangrijke olympische rankingpunten op. Dat is in atletiek 4x4 mixed relay, badminton, basket 3x3, mountainbike, schermen, taekwondo, tafeltennis en tennis. Naar deze sporten gaat onze speciale aandacht uit.” 

Team Belgium keerde huiswaarts van de tweede editie in Minsk in 2019 met zes medailles, vier gouden, één zilveren en één bronzen. Wat zijn de ambities voor Krakau 2023, vroegen we aan de Chef de mission? 

“Minsk 2019 is niet vergelijkbaar met deze editie, Krakau 2023 heeft het wedstrijdprogramma danig gewijzigd. In Minsk kwamen de medailles uit gymnastiek en judo. Deze twee sporten staan in Krakau niet op het programma of Team Belgium neemt niet deel aan de judo team competitie. 
We gaan natuurlijk voor een mooie medailleoogst in die sporten die in Krakau het statuut hebben van een Europees kampioenschap en dat is voor 12 sporten het geval. Anderzijds moeten we deze Spelen ook kaderen binnen het totale traject van piekmomenten van dit seizoen maar uiteraard ook richting Parijs 2024. Het zou fantastisch zijn indien we de Team Belgium lijst van selecteerbare atleten voor Parijs zouden kunnen aanvullen met zoveel mogelijk nieuwe namen. En uiteraard zal ik ook tevreden zijn met elk atleet die een iedere medaille verovert!” 

Team Belgium Experts
Topsportprestaties naar een hoger niveau tillen, dat kan door harder te trainen maar ook bijvoorbeeld door een juiste dieet- en voedingsadvies te volgen of door sport-psychologische begeleiding. Daarom zet het BOIC ook des te meer in op de omkadering van Team Belgium. 

“Deze Spelen zijn ook op het gebied van omkadering een oefenscenario voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Het Team Belgium Experts team met dokters, kine’s, voedingsdeskundigen en sportpsychologen, staat dicht bij onze atleten. Daar zijn we tijdens de Olympische stage van vorig jaar in Belek mee gestart en dat hebben we nu ook doorgetrokken in onze voorbereidende stage die plaatsvond in Antwerpen van 15 tot 18 juni.” 

Tot slot nog een laatste boodschap van de chef de mission. 

“Ik ben fier dat ik deze delegatie mag leiden. Team Belgium voor Krakau 2023 is een echte Belgische delegatie, met atleten uit de drie gemeenschappen. Voor alle Team Belgium atleten wens ik: wees fier om België op dit niveau te mogen vertegenwoordigen, geef het beste van jezelf, geniet van deze internationale multidisciplinaire competitie, geniet van dit unieke moment om je te meten met je gelijke en de beste Europese atleten. Respecteer de olympische waarden.” 

“Het BOIC is heel dankbaar met Polen als gastland voor deze Europese Spelen. Polen heeft mooi werk geleverd. Laten we ook nederig zijn als sportorganisatie en vooral niet vergeten dat Polen naast de organisatie van een internationaal multdisciplinair sportevenement ook een belangrijke rol gespeeld heeft de laatste maanden op internationaal humanitair vlak met de opvang van 1.500.000 vluchtelingen.” 

BOIC-voorzitter en lid van de EOC coördinatiecommissie voor de Europese Spelen van Krakau Malopolska, Jean-Michel Saive en CEO, Cédric Van Branteghem zijn ook afgereisd naar Polen om er de Team Belgium atleten een riem onder het hart te steken.