Logo of Team Belgium

Evi Van Acker is een voormalig Olympisch zeilster met 3 olympische deelnames op haar palmares: Peking 2008, Londen 2012 waar ze de bronzen medaille won en Rio 2016. We spraken met haar over vrouwen in sport.

Voelde je dat je dezelfde kansen hebt gehad als mannen?

Eigenlijk wel. Toen ik op jonge leeftijd begon met zeilen waren er altijd wel meer jongens dan meisjes, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik daardoor minder kansen heb gehad. Ook niet in het verdere verloop van mijn carrière.

Krijgen vrouwelijke topsporters dezelfde erkenning en hetzelfde respect als mannen?

In eerste instantie vind ik dat sporters die minder bekende sporten uitoefenen, of ze nu man of vrouw zijn, vaak minder erkenning en respect krijgen dan sporters die meer bekende sporten uitoefenen. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat dit wat betreft mannen en vrouwen vandaag zeker nog niet op hetzelfde niveau zit, maar dat het wel de goede kant op gaat.

Is het positief voor een vrouwelijke atleet om vrouwen in de omkadering te hebben?

Ik vond het als atleet erg fijn, maar ik denk ook dat dit zeer persoonsgebonden is. Het is als atleet vooral belangrijk om omkaderd te zijn door mensen die je zowel fysiek als mentaal in de juiste flow kunnen brengen om maximaal te presteren.

Welke concrete acties zou je graag zien om vrouwen gelijke kansen te geven in sport?

Het zou mooi zijn moest er meer media aandacht komen voor vrouwen in de sport in het algemeen. Daarnaast denk ik ook dat het een goed teken zou zijn om de beleidsfuncties en de omkadering in sport in het algemeen en in de topsport in het bijzonder toegankelijker te maken voor vrouwen.

Waarom worden niet meer vrouwen coach na hun actieve carrière?

Omdat volgens mij velen de focus verleggen naar het gezinsleven, het familiale – een stuk van hun leven waar ze waarschijnlijk minder tijd en aandacht aan hebben kunnen besteden tijdens hun actieve carrière. Dit in combinatie met minder coaching opportuniteiten zorgt ervoor dat er relatief gezien meer mannen dan vrouwen een coachrol op zich nemen.

Hoe zouden meer vrouwen kunnen aangemoedigd worden om coach, official of bestuurslid te worden?

Ik denk dat het niet zozeer de vrouwen zijn die moeten aangemoedigd worden, ik denk dat er eerder iets moet gebeuren aan de gedachte dat vrouwen bepaalde functies in de sportwereld niet even goed zouden kunnen uitvoeren dan dat mannen dat doen.

Op welke manier heeft jouw sportcarrière jou gesterkt als vrouw, als persoon?

Het heeft me geleerd dat talent niet het allerbelangrijkste is, maar dat je vooral door hard werken en dicht bij jezelf te blijven als persoon je doelen kan bereiken.

Heb je steun gekregen in je loopbaan na je carrière?

Absoluut, zowel via mijn partner Ascento, als via Sport Vlaanderen en Team Belgium.

Wat is je mooiste herinnering uit je carrière?

Dat zijn zeker mijn Olympisch brons en de titel Sportvrouw van het jaar 2012.