Logo of Team Belgium

Kenny De Ketele gaat volgende week (20-24 oktober) in het Franse Roubaix zijn laatste WK baanwielrennen uit zijn loopbaan met vertrouwen tegemoet. De 36-jarige pistier, die na afloop van het seizoen een punt achter zijn loopbaan zet, wil in Noord-Frankrijk in de eerste plaats genieten. "Een eventuele medaille zou een heel lekkere kers op de taart zijn", droomt De Ketele luidop.

De Ketele is op een WK niet aan zijn proefstuk toe. Zijn hoogtepunt beleefde hij in 2012, toen hij het goud veroverde in de ploegkoers. "Maar nu ben ik minder met een resultaat bezig", vertelde de Oost-Vlaming woensdag op een persmoment in het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent. "Lange tijd ging ik resoluut voor een tweede wereldtitel, maar nu besef ik dat één wereldtitel al fantastisch is. Ik wil vooral genieten, al zou een mogelijke medaille wel voor veel extra glans zorgen."

De laatste maanden is De Ketele alvast stevig op dreef in de ploegkoers. Aan de zijde van Robbe Ghys, met wie hij in Roubaix normaal een tandem vormt, eindigde hij als vierde op de Olympische Spelen in Tokio. Afgelopen weekend veroverde hij met Lindsay De Vylder zilver op het EK baanwielrennen.

"De benen voelen dus goed en dat zilver zorgde voor extra vertrouwen. Sinds Tokio zit ik echt in een prima periode, ik heb er toen de riem even afgehaald maar ben dan weer stevig beginnen te trainen. Het is in zo'n drukke periode belangrijk om geregeld de voet van het gaspedaal te halen, zeker ook op mentaal vlak. Maar door mijn ervaring weet ik hoe daarmee om te gaan en ik kan steeds rekenen op een geweldig team rond mij. De voorbije wedstrijden gaven me energie en ik voel me helemaal klaar voor mijn laatste WK.

Ook Fabio Van Den Bossche, die de piste combineert met de weg en volgend seizoen bij Alpecin-Fenix aan de slag gaat, wil zich in Roubaix laten opmerken. De 21-jarige Gentenaar veroverde vorige week op het EK alvast het zilver in het omnium.

"Ik voelde op training dat ik de laatste tijd veel progressie had gemaakt, maar uiteindelijk is het de wedstrijd die telt en dan is EK-zilver mooi. Ik voel geen decompressie, daar heb ik zelden last van, en heb de knop richting het WK meteen omgedraaid. Ik ga ook daar vol mijn kans gaan en mik op een plaats in de top acht van het omnium, waarbij goed starten cruciaal zal zijn. Naar de toekomst toe wil ik de piste en weg, waar ik mezelf vooral zie in de Ardense koersen, blijven combineren. Die afwisseling is net leuk en geeft me zuurstof."

Belga