Logo of Team Belgium

Goed nieuws voor onze Belgian Cats; zij spelen begin volgend jaar voor eigen publiek voor een olympisch ticket. Het olympisch kwalificatietoernooi bij de vrouwen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 vindt plaats in Antwerpen. 

Daar kampen de Belgian Cats van 8 tot 11 februari in de ­Lotto Arena - en normaal ook in het Sportpaleis - voor een tweede olympische kwalificatie. “Spelen in het Sportpaleis zou een droom zijn”, zegt de Antwerpse Belgian Cat Antonia Delaere. 

De gebundelde krachten van Basketball Belgium (Basketbal Vlaanderen/AWBB), Sport Vlaanderen, BOIC, Stad en Provincie Antwerpen en enkele partners maakten het mogelijk dat België na Oostende 2020 een tweede ­opeenvolgende keer een olympisch kwalificatietornooi bij de vrouwen organiseert. Als de Lotto Arena snel uitverkocht zou ­geraken, wijken de Cats uit naar het Sportpaleis. Die optie is door de organisatie voorzien. 

Boost van de fans 

“In Oostende kregen we in 2020 een ongelooflijke boost van de fans”, aldus Antonia Delaere, die in juni met de Belgian Cats de ­Europese titel veroverde. “Die stuwden ons mee naar de Olympische Spelen in Tokio. Ik ben er ­zeker van dat we in de Lotto Arena en/of Sportpaleis we weer die steun van onze fans zullen ­krijgen. We gaan vol voor een tweede opeenvolgende kwalificatie voor de Olympische Spelen.” 

In totaal vinden er wereldwijd vier olympische kwalificatie­tornooien plaats. Naast Antwerpen zullen er ook olympische kwalificatietornooien ge­organiseerd worden in Hongarije, Brazilië en China. De loting voor de poules vindt begin oktober in Hongarije plaats. 

Twee teams hebben zich al geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024: gastland Frankrijk en wereldkampioen Verenigde Staten. 

Begin volgend jaar staan er nog 10 tickets op het spel. Goed nieuws voor de Belgian Cats: zij mogen opnieuw voor eigen publiek aan de slag. 

Tokio 2020 

In 2020 speelden de Belgian Cats het olympisch kwalificatietoernooi in Oostende. Daar plaatsten ze zich samen met Canada. 

In Tokio haalden de Belgen de kwartfinales, waar ze nipt verloren van gastland en de latere finalist Japan (86-85). 

Begin deze zomer veroverden de nationale vrouwen de Europese basketbaltitel.