Logo of Team Belgium

De spelleidster van de Belgische Cats, Julie Allemand, heeft er haar eerste seizoen in de WNBA, de grootste competitie van het vrouwenbasket in de Verenigde Staten, opzitten. Ze speelde een uitstekend seizoen, ze kreeg er zelfs een plaatsje in het All-Rookie Team van de WNBA en ze speelde met de beste speelsters ter wereld. Volgens Julie heeft het vrouwenbasketbal haar plaats veroverd op het sporttoneel.

"Vergeleken met de NBA, staan we nog niet zo heel ver, maar de WNBA heeft zich zeker een plaats verworven binnen de basketbalcompetitie en dus ook voor de vrouwen. Toen ik in de Verenigde Staten verbleef, was ik aangenaam verrast over alles wat er voor het vrouwenbasketbal werd georganiseerd, zegt Julie Allemand die toch ook nog een aantal werkpunten ziet.

"Er is duidelijk nog werk aan de winkel, vooral wanneer je bekijkt hoe het er bij de mannen aan toe gaat. Het verschil met de mannelijke tegenhanger, de NBA, is gigantisch. Dat kon je zien aan de verschillen tussen de WNBA- en de NBA- bubbels.” Beide competities werden gespeeld achter gesloten deuren. De mannen verbleven in Disney World in Orlando (Florida), de vrouwen in de gebouwen van de IMG Academy in Bradenton (Florida). "De mannen hadden zoveel meer comfort dan wij, ongelooflijk.”

Maar Julie Allemand bekijkt het positief. “Er is wel degelijk beterschap. Ik was zeer aangenaam verrast tijdens mijn periode in de Verenigde Staten. Meer vrouwen namen vaker het woord, ook op de televisie en dat is niet altijd zo evident.”