Logo of Team Belgium

Ook Tom Coeckelberghs, High Performance Manager en Team Leader voor Sarajevo 2019, begeleidt de jonge topatleten naar Sarajevo. “Ik ben alvast heel benieuwd en kijk uit naar de prestaties van Team Belgium.”

De atleten zijn tussen de 14 en de 18 jaar oud. Het is de eerste keer dat zij deelnemen aan een Olympische multidisciplinaire competitie. Wat mogen wij van onze jonge topsporters verwachten, vroegen wij aan de High Performance Manager.

”Dat is niet zo gemakkelijk in te schatten omdat voor vele atleten het seizoen 2018-2019 ook het eerste seizoen is dat ze binnen hun leeftijdscategorie aantreden op internationaal niveau. Voor een aantal skiërs bijvoorbeeld is dit ook het eerste seizoen dat ze FIS-wedstrijden (Internationale ski federatie) skiën.

Het is dus moeilijk in te schatten wat we van deze atleten mogen of kunnen verwachten. Daarom is het EJOF ook zo interessant, omdat het gericht is op hun leeftijdscategorie.

Men moet deze competitie zien als een momentopname, voor ons is het EJOF een evaluatiemoment. Deelnemen aan het EJOF kan een grote meerwaarde betekenen voor de carrière van onze jonge atleten.

Ik ken van vroeger wel een paar van de snowboarders. Jules De Sloover bijvoorbeeld heeft redelijk wat ervaring. Hij eindigde bij het begin van dit seizoen op een mooie 5e plaats op een belangrijke internationale jeugdwedstrijd.

Bij de meisjes, in het skiën, werd Julie De Leeuw geselecteerd. Julie draait al langer mee en heeft al goede resultaten neergezet tijdens Belgische kampioenschappen, ook in categorieën voor volwassenen en tijdens Topolinowedstrijden (wedstrijden voor jonge skiërs) liet ze mooie dingen zien. Ze eindigde 4e op het nationaal juniorenkampioenschap in Oostenrijk en 1ste in de categorie U18. 
Stuk voor stuk mooie prestaties in haar leeftijdscategorie, ik denk wel dat we van haar goede resultaten kunnen verwachten.

In biatlon en cross country is het wat afwachten. In die sporten is het moeilijk om internationale resultaten terug te vinden en de piekleeftijd ligt op latere leeftijd gezien het duursporten zijn.

En dan short track, een zeer spectaculaire discipline, als je de eerste ronde overleeft, kan er van alles gebeuren."