Logo of Team Belgium

Boksster Delfine Persoon wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Met een profstatuut kan dat niet en daarom zette ze op 1 januari de stap naar het amateur boksen.

Die overstap betekent dat ze gedurende 2 jaar geschorst wordt door de World Boxing Council (WBC), de grootste wereldtitel bond, gedurende die tijd mag ze niet deelnemen aan WBC-wereldtitel-kampen.

Delfine Persoon heeft duidelijk niets meer te bewijzen in het elite circuit. Slechts 1 ding ontbreekt op haar indrukwekkende erelijst.
“Enkel een deelname aan de Olympische Spelen ontbreekt op mijn palmares. Bij het elite boksen (prof boksen) heb ik alles meegemaakt en alles bereikt wat ik kon bereiken. Ik heb alle wereldtitels meermaals gewonnen in de grootste boksbonden.
Sinds 2014 sta ik op de eerste plaats van de wereldranglijst in mijn gewichtsklasse en dit jaar – en ook in 2014 en in 2015 - sta ik ook op 1 van de wereld “pound for pound”. Dat is een klassement over alle gewichtsklassen heen.”

Vooraleer ze naar Tokio kan, moet Delfine zich eerst kwalificeren via een kwalificatietoernooi. Van 13 tot 23 maart wordt er in de Copper Box Arena in het Olympisch Park in Londen gestreden voor een Olympische kwalificatie. Een tweede kans volgt tijdens het World Olympic Qualification Event van 13 tot 24 mei in Parijs.

Olympisch boksen vs prof boksen
Olympisch boksen en prof boksen zijn twee totaal verschillende disciplines. Bij het Olympisch boksen duren de kampen slechts 3 ronden van elk 3 minuten lang. Prof kampen (titel kampen) daarentegen duren 10 ronden bij de vrouwen en 12 ronden bij de mannen. Delfine heeft veel respect voor het niveau bij het amateur boksen.

“Het wordt niet gemakkelijk het Olympisch boksen! Ik vergelijk het meer met een sprint, terwijl het elite boksen eerder een marathon is. Hoe ouder je wordt, hoe minder snel je kan starten. Ik ben een beetje een diesel geworden, ik moet het hebben van lange kampen … als ik de 3e ronde voorbij ben, kom ik op dreef. Vergelijk het als een langeafstandsloper, die plots gaat voor de 200 meter.”

Een fulltime job bij de Federale Politie
Naast haar bokscarrière werkt Delfine Persoon ook voltijds bij de Federale Politie van West-Vlaanderen.
“Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ik ben zeker niet de enige topsporter die niet kan leven van zijn sportcarrière en die er dus een job moet bijnemen.
Profboksers op internationaal niveau die aangesloten zijn bij ADEPS krijgen financiële steun, bij Sport Vlaanderen is dat niet het geval. Lastig, ja, maar als je echt iets wilt, dan ga je er toch voor, niet?
Ik ben er niet altijd bij op familiefeestjes op feestdagen omdat ik dan liever werk om extra verlofdagen op te sparen om te kunnen trainen. Ik ga ook nooit op reis, tijdens periodes dat er geen kampen zijn, werk ik tijdens het weekend, doe ik nachtshiften, … . Dat is niet leuk voor mijn familie en vrienden natuurlijk maar die zijn het ondertussen wel gewoon. Ik heb ook leuke collega’s die achter me staan en me steunen.”

Maar die vele overuren hebben op den duur ook hun tol geëist, Delfine raakte oververmoeid en ze werd ziek.
“Ik had het zona-virus te pakken, mijn reserves waren uitgeput! Dat zona-virus blijft sluimeren in je lichaam en wanneer je in een stress situatie terecht komt, bijvoorbeeld wanneer je werkt naar een belangrijke wedstrijd toe, dan komt dat virus weer de kop opsteken.
Ondertussen ben ik veranderd van eenheid binnen de Federale Politie, ik doe meer dagdiensten en minder nachtdiensten, ik heb meer regelmaat en dat is goed voor mijn bioritme.”

Wereldkampioene bij de profs of Olympisch kampioene?
De WBA titel over alle gewichtsklassen heen is het hoogst haalbare in het profboksen. En die titel heeft Delphine reeds meerdere keren op zak.
“Het wordt een grote uitdaging, we hebben ook maar weinig voorbereidingstijd, maar ik ga er ten volle voor, ik ga alles geven!”

Olympisch boksen
Amateur boksen, ook wel Olympisch boksen genoemd, staat sinds 1904 op het programma van de Olympische Zomerspelen.
Tot en met de Spelen in Peking in 2008 werd stond enkel het mannen boksen op het programma. Pas in 2012, op de Spelen van Londen, stond ook het boksen voor vrouwen op het programma.