Logo of Team Belgium

Loranne Smans was het eerste meisje aan de topsportschool snowboarden. In 2018 werd ze de eerste Belgische vrouwelijke rider op een wereldbekerpodium. Volgend jaar wordt ze hopelijk de eerste Belgische aan de start van een olympische snowboardcompetitie.

“In mijn 4 jaar op de topsportschool ben ik altijd het enige meisje geweest. Maar ik heb mij daar nooit aan gestoord. Kevin Bronckaers, die zelf nog rider was toen ik in het team kwam, is later mijn coach geworden. Met hem heb ik een heel goede band. Wanneer iets op mijn lever ligt, kan ik dat altijd aan hem kwijt,” vertelt Loranne.

De 23-jarige psychologiestudente blijft nuchter onder de rol van pionier voor het vrouwensnowboarden in ons land: “Ik sta er niet vaak bij stil, iemand moet de eerste zijn. Ik doe mijn sport gewoon doodgraag en geef er alles voor.”

Grotere tricks

In de snowboardwereld voelt Loranne geen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. “Integendeel,” zegt ze, “soms worden wij zelfs bevoordeeld. Bijvoorbeeld door de vrouwenwedstrijd af te stemmen op de beste weersomstandigheden. Ook het prijzengeld is altijd gelijk. Dat is in veel sporten nog niet het geval.”

Loranne Smans

De afgelopen jaren zag Loranne de mentaliteit bij de vrouwelijke riders veranderen. "De nieuwe generatie waagt zich aan grotere tricks die vroeger beschouwd werden als ‘mannentricks’. Zij tonen dat er geen grenzen zijn, dat alles mogelijk is en dat stuwt het niveau omhoog.”

Olympische droom

Eind 2016 was Loranne lang buiten strijd door een zware blessure. Enkele maanden later, in volle voorbereiding op de Olympische Spelen in PyeongChang, scheurde ze een kruisband en miste ze haar kwalificatie. “Het was zwaar om de Spelen op tv te moeten volgen,” zegt ze.

Nu is ze goed op weg om volgend jaar haar olympisch debuut te maken in Peking. “De Spelen zijn een droom voor iedere sporter,” zegt ze. “Het zou een fantastische verwezenlijking in mijn carrière zijn om daar te kunnen presteren.”

Aan meisjes met een eigen droom heeft ze dan ook één duidelijk advies: “Denk nooit dat je iets niet kan omdat je een vrouw bent.”

© Coverbeeld: Marcel Laemmerhirt
© Foto 2 : Hilde Lenaerts