Logo of Team Belgium

De Belgische delegatie die van 21 juni tot 30 juni 2019 deelneemt aan de tweede editie van de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk, telt 50 atleten uit 11 sporten. Medaillewinnares van Londen 2012, Charline Van Snick, wereldkampioene gymnastiek 2019, Nina Derwael, olympiërs judoka Toma Nikiforov, badmintonspeelster Lianne Tan en andere grote namen uit de Belgische sport maken deel uit van de delegatie. Team Belgium wordt in Minsk aangevoerd door Gert Van Looy, Games Manager bij het BOIC.

Zo’n 4000 atleten en 2000 officials uit 50 Europese NOC’s nemen in Wit-Rusland deel in 15 sporten met 23 disciplines.
De 15 sporten die op het programma zijn: atletiek (track and field), badminton, 3x3 basketbal, beachvoetbal, boogschieten, boxen, gymnastiek (artistieke, ritmische, aerobics en trampoline), judo, karate, kajak en kano, sambo, schieten (ook kleiduifschieten), tafeltennis, wielrennen (track en road) en worstelen.

Team Belgium zal in Minsk strijden om het hoogste podium in 11 van die 15 sporten: boogschieten, badminton, boxen, gymnastiek, judo, kano-kajak, karate, kleiduifschieten, sambo, tafeltennis en wielrennen.

In vergelijking met de eerste editie in Bakoe van 2015 is het aantal sporten afgeslankt, zwemmen taekwondo, triatlon en volleybal bijvoorbeeld staan niet meer op het programma in Minsk.

Kwalificaties voor Tokio 2020
De Europese Spelen zijn een belangrijk moment met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar: er staan immers 9 sporten op het programma met een directe link naar kwalificatie voor Tokio 2020: atletiek, badminton, boogschieten, boxen, judo, karate, schieten, tafeltennis en wielrennen.

In gymnastiek, kano, 3x3 basketbal en worstelen zijn er tijdens de Europese Spelen geen kwalificatiemogelijkheden.

Beachvoetbal en sambo staan niet op het Olympische programma.

Eerste editie in Bakoe
Team Belgium voor Bakoe 2015 telde 117 atleten uit 16 sporten, en was daarmee niet alleen een grote maar ook een sterke delegatie met toppers als Tom Boonen, Sven Nys, Jean-Michel Saive, Ann Wauters, Jaouad Achab, Ilse Heylen en de 3 Olympische medaillewinnaars Charline Van Snick, Dirk Van Tichelt en Lionel Cox. Team Belgium keerde terug met 11 medailles (4 x goud, 4 x zilver, 3 x brons).

Gert Van Looy: “Team Belgium voor Minsk 2019 telt 50 atleten uit 11 sporten, dat is een pak minder dan de delegatie voor Bakoe, de reden daarvoor is dat er in Minsk geen Belgische teamsporten zullen deelnemen. In Bakoe waren de volleybal heren en de dames en de 3x3 basketbal dames en heren geselecteerd.
In samenspraak met de wielrennersbond, werd beslist om de wielrenners op de weg die zich reeds gekwalificeerd hadden voor de ES, niet te laten deelnemen omdat het Belgisch Kampioenschap op 30 juni wordt gereden. " Eveneens werd in samenspraak met de Atletiek federatie beslist om niet deel te nemen aan de ES omwille van het niet relevante “Dynamic New Athletics” concept dat op de ES uitgetest zal worden.

Voorstelling van de delegatie
Op 12 juni stelt het BOIC u graag de atleten voor tijdens een persconferentie. Een uitnodiging met meer informatie volgt binnenkort.

Vertrek van de delegatie
Het installatieteam vertrekt op 15 juni naar Minsk. De atleten en de begeleiding zelf vertrekken in functie van de datum van hun individuele competitie. Zoals dat ook het geval was op de 1ste editie van de Europese Spelen, mogen atleten maximum 3 dagen voor hun competitie toekomen in het atletendorp en er verblijven tot maximum 2 dagen na de competitie. Een maatregel die past in het kader van de afslanking van het evenement.