Logo of Team Belgium

Lausanne is van 9 tot 22 januari de gaststad voor 1.880 jonge atleten uit meer dan 70 landen. Acht sporten staan er op het olympische programma en meer dan 3000 vrijwilligers zullen deze spelen in goede banen helpen leiden. Hoe zit het met Team Belgium?, vroegen we aan Gert Van Looy, chef de mission voor deze derde wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen (JOS).

Gert Van Looy: “De raad van bestuur van het BOIC in vergadering bij elkaar gekomen op 16 december maakte de selectie voor Lausanne 2020 bekend. Het betreft 9 atleten uit 7 sporten.”

Acrobatisch skiën
- Noa Spoelders

Alpineskiën
- Louis Masquelier-Page

IJshockey
- Anke Steeno
- Tibo Van Reeth

Short track
- Warre Van Damme

Skeleton
- Aline Pelckmans
- Colin Freeling

Snelschaatsen
- Fran Vanhoutte

Snowboard
- Evy Poppe

De competitiekalender van Team Belgium in Lausanne.

Het potentieel van onze jonge topsporttalenten evalueren
Gert Van Looy: “Voor het BOIC zijn de Jeugd Olympische Spelen een gelegenheid om onze jonge topsporttalenten te zien evolueren binnen een multidisciplinaire internationale competitie en om het potentieel van de Team Belgium atleten te evalueren. Samen met de gemeenschappen onderzoeken we hoe we deze jonge toptalenten kunnen steunen en begeleiden in hun verdere topsport carrière.”

Lausanne 2020, derde wintereditie van Jeugd Olympische Spelen
Voor deze derde wintereditie verzamelen de beste jonge wintersporters uit de hele wereld in Lausanne, de thuisstad van het Internationaal Olympisch Comité. De Jeugd Olympische Spelen staan voor een mix van topsport, cultuur en educatie voor jongeren tussen 15 en 18 jaar.

De Vortex, het Jeugd Olympisch Dorp
Speciaal voor de JOS bouwde Lausanne de “Vortex”, een emblematisch gebouw dat in een recordtijd ontworpen en gebouwd werd. Na de JOS zal het complex dienen als een studentenhuisvestingscomplex in het hart van de campus van de Universiteit van Lausanne.

Tijdens de JOS, wordt de Vortex het belangrijkste Jeugd Olympische dorp voor atleten en hun delegaties. Voor het eerst in de geschiedenis van de JOS zullen alle atleten in Lausanne onder één dak wonen.

De Vortex is 27 meter hoog, is gebouwd in de vorm van een ring, telt 712 woningen verdeeld over een helling van 1% en een lengte van 2,8 km. Het complex is ideaal gelegen met heel veel openbaar vervoer heel dichtbij.