Logo of Team Belgium

Gendergelijkheid is een topprioriteit voor de Olympische Beweging. Voor het Internationaal Olympisch Comité is "sport één van de krachtigste platformen voor de bevordering van gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen en meisjes". In 2019 lanceerde het BOIC zijn platform “Empowering Women in Sports” dat drempels wil afbreken, beleidsmatig en op het terrein. Deze strijd wordt sinds lange jaren gevoerd door vele vrouwen die het verschil hebben gemaakt. Deze 10 sportmomenten hebben bijgedragen aan de strijd voor gendergelijkheid. In deze tweede episode: Mildred Didrikson, de eerste vrouwelijke atlete die een superster werd.

Vorige episode: 1

Mildred Didrikson werd geboren in 1911 als dochter van een Noors koppel dat geëmigreerd was naar Texas. Nadat ze uitgroeide tot een ster in het ‘college basketbal’ schakelde ze over naar atletiek. Tijdens de ‘Amateur Athletic Union Championships’ in de aanloop naar de Spelen van Los Angeles in 1932 won ze zes disciplines en verbrak ze liefst vier wereldrecords. Op de Spelen mochten vrouwen maar aan drie events deelnemen. Mildred Didrikson won de 80m horden in een nieuw wereldrecord. Ze won ook goud in het speerwerpen en zilver in het hoogspringen. Daarmee is ze tot vandaag de enige atlete (man of vrouw) in de geschiedenis die een individuele medaille heeft gewonnen in een loop- werp- en springnummer.

Na de Spelen ging Mildred Didrikson op tour met een basketbalploeg, de ‘Babe Didrikson All-Stars’. Twee jaar later doet ze mee als pitcher in drie exhibitiewedstrijden van de Major League Baseball. In 1935 begint ze deel te nemen aan golftoernooien. Ze wint de Texas Women’s Amateur Open maar krijgt geen amateurstatus omdat ze eerder als professional had deelgenomen. Drie jaar later neemt ze deel aan een toernooi in de PGA, het professioneel kampioenschap voor mannen.

Terug naar amateursport

Na een pauze van drie jaar krijgt Mildred Didrikson haaramateurstatus terug en domineert als nooit tevoren het amateurgolf bij de vrouwen. Associated Press roept haar uit tot vrouwelijke atleet van het jaar in 1945 en 1947. Ze is mede-oprichtster van de LPGA Tour, het professionele golfcircuit voor vrouwen in de VS, en zet drie Majors op haar palmares in 1950.

In 1953 stellen artsen bij haar darmkanker vast. Een maand nadat de tumor is verwijderd wint ze haar 10e en laatste Major, de US Women’s Open, met 12 slagen voorsprong. Het is haar derde overwinning op de US Open.

Maar ze werd een tweede keer getroffen door kanker in 1955. Een jaar later, op 45-jarige leeftijd, overleed Mildred Didrikson.

Pas in 2003 zal opnieuw een vrouw deelnemen aan een PGA-toernooi.

Ze was een inspiratie voor veel atleten na haar, zoals olympisch kampioene in het verspringen en de zevenkamp Jackie Joyner-Kersee, die door Sports Illustrated werd verkozen tot beste vrouwelijke atlete van de 20e eeuw, net voor … Mildred Didrikson.

“Als ze een superster wilde zijn in het basketbal, dan kon ze dat. Als ze een superster wilde zijn in golf, dan deed ze dat. Als ze een superster wilde zijn in de atletiek, ook,” zei Jackie Joyner-Kersee ooit over Mildred Didrikson.

Olympic Channel