Logo of Team Belgium

België wordt in Rio vertegenwoordigd door drie taekwondoka's. Ze branden alle drie van ambitie! En ook onze twee triatleten, atlete Renée Eykens en golfster Chloé Leurquin - die in Rio geboren is - hebben er zin in en zijn klaar voor hun olympisch debuut!

Si Mohamed KETBI: 'HOPEN OP GOUD'

Si Mohamed Ketbi bijt woensdag de spits af in de klasse tot 58 kg. "Ik voel me goed, sereen. De spanning neemt stilaan toe maar ik probeer relaxed te blijven", zegt de jonge taekwondoka. "Ik besef dat het speciaal is om op je 18de al op de Spelen te zijn. Nu ben ik uiterst gemotiveerd en ik hoop echt dat ik die gouden medaille kan pakken. Het is zeker mogelijk. Ik geloof heel hard in mijn kansen, net als mijn hele entourage, mijn vrienden en mijn familie. Alles ligt in de handen van God. Wat moet gebeuren, zal gebeuren."

Raheleh ASEMANI 'ALLEEN TEVREDEN MET EEN MEDAILLE'

Raheleh Asemani, onze enige vrouwelijke taekwondoka in Rio, treedt donderdag aan in de klasse tot 57 kg.

"Het is wel een beetje spannend om hier te zijn, maar ik ben er klaar voor. Het was nog opletten om mijn gewicht onder controle te houden, maar alles is in orde", lacht de van oorsprong Iraanse atlete, die in 2012 naar België vluchtte en de kost verdient als werkneemster bij Bpost. "Ik ben hier om een medaille te winnen. Alleen dan zal ik tevreden zijn. De topvorm is er en ik ben er fysiek helemaal klaar voor. We hebben heel hard getraind en gelukkig ben ik gespaard gebleven van blessures."

Jaouad ACHAB: 'DJOKOVIC EN NADAL WAREN OOK FAVORIET'

Ook Jaouad Achab komt donderdag in actie. In de klasse tot 68 kg geldt de nummer 1 op de olympische ranking als een uitgesproken medaillekandidaat. Onze landgenoot begrijpt dat hij als een favoriet wordt beschouwd, maar houdt de druk toch af. "Djokovic en Nadal waren ook favoriet, maar hebben wel verloren. Ik ben nummer 1 en wereld- en Europees kampioen maar ik mag niemand onderschatten. Iedereen kan van iedereen winnen. Ik heb een winnaarsmentaliteit en ik zal mijn uiterste best doen om goud te pakken. Maar het zal ook afhangen van de concurrentie, wie zijn dag heeft."

Chloé LEURQUIN: 'VERJAARDAG GEVIERD IN RIO'

Chloé Leurquin begint woensdag aan haar eerste holes op de Olympic Golf Course in Rio de Janeiro.

Leurquin heeft een unieke band met de Braziliaanse stad waar deze Zomerspelen plaatsvinden. Ze werd er 26 jaar geleden immers geboren. "Mijn vader heeft hier vijf jaar gewerkt", legt ze uit. "De Olympische Spelen zijn sowieso bijzonder en dat we nu in Rio zijn, maakt het nog specialer. Bovendien heb ik hier vorige week mijn verjaardag gevierd. Dit zal ik niet vlug vergeten." Leurquin is naar eigen zeggen "goed voorbereid" maar ze beseft dat ze als nummer 407 van de wereld wellicht weinig kans maakt tegen topspeelsters. "We zullen zien wat het geeft, in golf is alles mogelijk."

Renée EYKENS: 'IN REEKSEN IS ALLES MOGELIJK'

Renée Eykens is met haar 20 lentes één van de benjamins in de Belgische atletiekdelegatie op de Olympische Spelen. Woensdag loopt ze de reeksen van de 800 meter. "Na het EK heb ik te weinig tijd gehad om volledig te recupereren en daarna weer op te bouwen naar de Spelen. De laatste weken gaat het wel beter, maar de omstandigheden hier in Rio zijn ook niet optimaal. Ik sta daarnaast ook met de zesde traagste tijd achter mijn naam dus kan ik niet zeggen dat ik de halve finales moet halen. Je weet het natuurlijk nooit, in reeksen is alles mogelijk."

Marten VAN RIEL: 'ENORM GOEIE VOORBEREIDING ACHTER DE RUG'

Marten Van Riel verdedigt donderdag samen met Jelle Geens de Belgische kleuren in het triatlon. Na 1,5km zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen hoopt Van Riel een olympisch diploma (top acht) op zak te steken.

De 23-jarige triatleet heeft de topvorm alvast te pakken, legt hij uit. "Ik heb een enorm goeie voorbereiding achter de rug. Tijdens een lange hoogtestage in Font-Romeu in de Franse Pyreneeën heb ik mijn beste trainingen ooit kunnen afwerken. Nu heb ik twee weken goed kunnen rusten. Ik ben er klaar voor."

Jelle GEENS: 'ZO VEEL MOGELIJK PLAATSEN WINNEN IN HET LOPEN'

Voor Jelle Geens vormt het zwemmen de grootste uitdaging. "Dat is zeker mijn werkpunt. Ik ben er vrij laat mee begonnen, wat als voordeel heeft dat ik nog veel vooruitgang kan boeken", legt de 23-jarige Limburger uit. Donderdag hoopt de student industrieel ingenieur aan te klampen in het zwemmen om, na het fietsen, zoveel mogelijk plaatsen te winnen in het lopen, zijn favoriete onderdeel. "Ik hoop in de top-16 te eindigen, dat moet lukken", stelt Geens.