Logo of Team Belgium

Op 21 april werden tijdens een persconferentie in het Olympisch Huis de 4 Belgische atleten voorgesteld die van 1 tot 15 mei zullen deelnemen aan de Deaflympics, de Olympische Spelen voor Doven en Slechthorenden. Het Braziliaanse Caxias do Sul is gaststad. BOIC-voorzitter, Jean-Michel Saive kwam de atleten een hart onder de riem steken.

De Belgische delegatie voor deze 24e editie die wordt aangevoerd door chef de mission, Jarno Stappers, is vier atleten groot. De atleten komen uit drie sporten:

Atletiek

  • Flore Stappers - 100 en 200 m   

Bowling 

  • Christophe Bartholome (Omwille van technische problemen met de infrastructuur in Caxias do Sul , vindt deze competitie plaats in Kuala Lumpur -Maleisië- van 20-30 oktober 2022.) 

Judo 

  • Kevin De Saedeleer, -73 kg 

  • Renaud Malache, -90 kg 

Jan Van den Braembussche, voorzitter BDC: “We mogen heel trots zijn dat België telkens aanwezig was op elke Summer Deaflympics en dit keer voor de 24e maal nu in Caxius del Sol, Brazilië. We hopen dat onze vier topatleten huiswaarts mogen keren met mooie resultaten. Ik duim in ieder geval voor hen en wens hen het allerbeste toe! 
In naam van de atleten wil ik graag het BOIC danken voor zijn gastvrijheid en voor de financiële steun die het ons ook weer voor deze editie geeft.” 

Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC: “Na een jaartje uitstel, staan de Deaflympics nu eindelijk voor de deur. Ook al is dit een multidisciplinaire competitie waarbij het BOIC niet rechtstreeks betrokken is, toch zijn wij al geruime tijd een trotse partner van de Belgische federatie, Belgian Deaf Sport Committee, die lid is van het BOIC.  

Ook voor deze editie, is het BOIC verheugd om de Belgische delegatie financieel te kunnen ondersteunen alsook om hen te kunnen voorzien van Team Belgium kledij van onze kledijpartner: Peak.  

Team Belgium heeft alvast mooi herinneringen aan Brazilië met de zes Olympische medailles, waarvan twee fantastische gouden met Nafi Thiam en Greg Van Avermaet, in Rio in 2016. We hopen van harte dat dit hen mag inspireren om het beste van zichzelf te geven. We wensen de delegatie veel succes toe in Caxias do Sul!”  

Caxias do Sul -Brazilië
Caxias do Sul verwacht 4.500 atleten uit meer dan 100 landen, er staan 20 sporten op het programma. 
Brazilië is het eerste land in Latijns-Amerika dat de Deaflympische Zomerspelen organiseert. 
De mascotte van de 24ste Olympische Zomerspelen heet Nino. 

Over de Deaflympics  
De Deaflympics is een internationale multidiscipliare competitie, georganiseerd door het Internationaal Comité van Sporten voor Doven (ICSD - International Committee of Sports for the Deaf). Ze zijn het oudste multisportevenement na de Olympische SpelenDe eerste editie werd gehouden in 1942 in Parijs. 

De Deaflympics kennen zoals de Olympische Spelen zomer- en winterspelen. Ze worden om de vier jaar gehouden in de oneven jaren, in het jaar na de Olympische Spelen. Deze zomerspelen zouden plaatsvinden van 5 tot 21 december 2021, maar werden door de COVID-19 pandemie verplaatst naar 2022. 

Op 7 mei 2001 zijn de Deaflympics op internationaal niveau erkend door het IOC.  

Meer info over de Deaflympics 

Volg de Belgische atleten tijdens de Deaflympics 

Tijdens de Deaflympics kan u het reilen en zeilen van de Belgische atleten volgen op de  facebookpagina van het Belgian Deafsport Committee:  

Meer informatie krijgt u bij:
Jarno Stappers, Chef de Mission, 24e Summer Deaflympics
E-mail : chefdemission@deafsport.be 
GSM: +32 (0) 494 39 60 97