Logo of Team Belgium

Dieter Kersten loopt zondag op de Olympische Spelen pas de tweede marathon in zijn carrière. In april liep hij tijdens zijn eerste marathon in Enschede meteen onder de olympische limiet, waardoor hij Koen Naert en Bashir Abdi vervoegt. "Mijn doel is ervaring opdoen voor het EK van 2022", klinkt het bij de 24-jarige Limburger.

In maart liep Kersten de halve marathon van Dresden. Voordien had hij geen ambities om de olympische limiet te bereiken, maar toen hij in de Duitse stad afklokte op 1 uur 2 minuten en 43 seconden, wist hij dat hij een kans had. Die kans pakte hij een maand later in Enschede, waar hij tijdens zijn eerste marathon finishte in 2 uur 10 minuten en 22 seconden, opmerkelijk voor een "rookie". 

En dat wakkerde meteen een nieuw carrièredoel aan bij de loper. "Ik zal de marathons lopen op de Europese en wereldkampioenschappen. Het veldlopen zal een goede voorbereiding blijven", aldus Kersten, die hoopt de status van topsporter te kunnen integreren binnen Defensie.  Kersten bereidde zich tijdens een hoogtevoorbereiding in St. Moritz voor op zijn olympisch avontuur, maar verwachtingen heeft hij niet.

"Ik hoef in principe niets te bereiken. Ik sta 85ste van de 110 deelnemers. Mijn enige doel is om ervaring op te doen voor het EK van München in 2022. Bashir (Abdi) en Koen (Naert) zullen me veel leren", onderstreept de protegé van Tim Moriau. De vochtige hitte die in Sapporo wordt verwacht, in combinatie met de jetlag maken de voorbereiding er niet gemakkelijk op. "Na tien dagen was mijn hartslag nog steeds niet normaal. Sinds twee dagen gaat het beter en er zijn nog twee dagen voor de race", klinkt het nog. 

Kersten deed voorafgaand aan de Spelen een aantal tests aan de Universiteit van Gent, maar die stelden hem niet gerust over zijn vermogen om de vochtige hitte van de Japanse zomer te weerstaan. "We gaan 2:16, 2:18 of 2:20 lopen. Als ik niet goed voorbereid ben, denk ik niet dat ik de finish zal halen. Ik heb verschillende raceplannen klaar: ik ga langzaam beginnen en zal de juiste balans moeten vinden. Het is ook belangrijk goed te hydrateren, niet te veel want anders krijg ik maagproblemen. Ik zal mijn gezondheid alleszins niet op het spel zetten." 

De 24-jarige Kersten, die deelneemt aan zijn allereerste Spelen, vindt het uiteraard jammer dat hij de sfeer van het atletendorp in Tokio niet kan ervaren. "We hebben hier in Sapporo niet het gevoel dat we op de Olympische Spelen zijn. Maar we zijn hier om ons op onze race te concentreren. We moeten ons aanpassen aan de situatie, het zal beter zijn in Parijs."

Belga