Logo of Team Belgium

Voormalig judoka Dirk Van Tichelt (36), die eind oktober zijn afscheid van de topsport aankondigde, vervoegt vanaf 1 januari 2021 de coaching staff van Judo Vlaanderen. Dat raakte donderdag bekend.

"Met Dirk hebben we een fantastische aanwinst voor onze technische staff", zegt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx in een persbericht.

"Met zijn kennis als topjudoka en master in bewegingswetenschappen zal hij onze beloftevolle jongeren ongetwijfeld de weg naar de top kunnen wijzen. Daarnaast is hij een uitstekende motivator en een brok aan inspiratie. We wensen Dirk dan ook alle succes!"

"Zelf ben ik ook enthousiast om te beginnen als coach", reageert Van Tichelt. "De junioren zelf blijken ook enthousiast. Blij waren ze toen ik onlangs reeds een keer mocht invallen als trainer. Er werd zelfs gesmeekt of ik niet de vaste trainer werd van de junioren. Ik heb hen gezegd dat ik dat allemaal nog niet wist. Dat er nog niks officieel was. Dat was toen. Anno januari 2021 is het een feit. Bij deze is het dan officieel."

"Dat Dirk na zijn topsportcarrière resoluut kiest om actief in het judo te blijven en zijn kennis door te geven aan onze Vlaamse judoka's binnen het kader van onze federatie maakt mij enorm blij", stelt Bart Demuynck, voorzitter van Judo Vlaanderen.

"Los van Dirks judokwaliteiten geloof ik dat hij de juiste persoon met de juiste menselijke vaardigheden is om deze functie waar te nemen."

Het hoogtepunt in zijn carrière beleefde Van Tichelt ruim vier jaar geleden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar behaalde de Beer van Brecht een bronzen medaille in de categorie tot 73 kg. In 2008 veroverde hij een Europese titel. Op de WK's van 2009 en 2013 pakte hij brons. Omwille van een nekblessure en de beperkingen om te trainen door de coronacrisis besliste hij eind oktober een punt te zetten achter zijn topsportcarrière.

Belga