Logo of Team Belgium

Net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro zorgt een wielrenner voor de eerste Belgische medaille op de Olympische Spelen. Na het goud van Greg Van Avermaet aan het strand van Copacabana, spurtte Wout van Aert vandaag naar de tweede plaats op de Fuji Speedway in Japan.

"Het is een bijzonder gevoel. Ik ben wel blij met die zilveren medaille. Als je naar het koersverloop kijkt, kon ik niet veel anders doen. Ik had even goed vijfde kunnen zijn en dan is het mooi met een medaille naar huis te kunnen gaan. Ook voor het werk van de hele ploeg en de staf is het een heel ander gevoel dan met lege handen te staan".

Van Aert was een van de topfavorieten en had ook het gevoel dat hij werd geviseerd door de andere renners. "Maar dat frustreerde mij niet, ik kon het vooraf wel voorspellen. Ik wist dat als ik over die klim (Mikuni Pass) geraakte, het niet makkelijk zou zijn. Het was een spervuur van aanvallen."

In de slotfase ontsnapte Richard Carapaz. Onder impuls van een indrukwekkende Van Aert slonk de kloof tot vijftien seconden, maar de Ecuadoraan bleef toch voorop.

"Ik ben tot op het circuit blijven rijden voor de gouden medaille. We kwamen kortbij maar dan zag ik in de verte dat Carapaz McNulty achter liet en dat hij dus nog iets overhad. Dat betekent dat hij een verdiende kampioen is. Knap gedaan, we moeten blij zijn met zilver."

Van Aert werd vorig jaar ook al twee keer tweede op het WK.
"Het is een heel ander gevoel", zegt hij. "Toen was ik daar niet zo blij mee. Dit is toch iets uniek. Het is zeker een ander gevoel." Van Aert toonde alvast opnieuw, net als in de Tour, over zijn topvorm te beschikken. Is hij woensdag dan de te kloppen man in de tijdrit?

"Misschien wel. Ik ben echt goed, ben zo uit de Tour gekomen, heb hier ook een goede week gehad op training. Ook van de jetlag en de warmte had ik geen last. Nu moet ik de focus behouden en woensdag opnieuw proberen. Ik zal deze inspanning wel een paar dagen voelen. Ik ben wel echt leeg. Ik heb nu drie dagen rust en hoop woensdag weer dezelfde benen te hebben."

Belga