Logo of Team Belgium

Op 14 november heeft Parijs 2024 zijn langverwachte Olympische mascottes onthuld: twee Frygische mutsen, die in Frankrijk symbool staan voor vrijheid, ze dragen de naam ‘Phryges’. De Paralympische Spelen krijgen een aparte mascotte waarbij één been van de mascotte vervangen is door een blade, een sportprothese die onder meer in de atletiek wordt gebruikt. 

De mascottes zijn rood van kleur, ze dragen sportschoenen en hebben wenkbrauwen in de kleuren van de Franse vlag. 

De Frygische muts is een rode muts waarvan de top naar voren wijst en weer wat naar beneden valt. Tijdens de Franse revolutie groeide de muts uit tot een teken van verzet en werd ze gedragen om te laten zien dat het Franse volk niet meer in slavernij zat van de koning en de kerk, maar vrij was. Tot op de dag van vandaag wordt het nationale symbool van Frankrijk, Marianne, afgebeeld met een Frygische muts op.  

“Dit is een speciale dag voor Parijs 2024, het is altijd een hoogtepunt in het leven van een Olympisch en Paralympisch comité”, zei de voorzitter van het organisatiecomité Tony Estanguet. De Frygische muts is “bekend in de hele wereld. We willen dat deze mascottes de Franse geest belichamen.”.