Logo of Team Belgium

In Krakau zullen voor deze derde editie van de Europese Spelen zo'n 4000 atleten uit 50 NOC's in olympische en niet-olympische sporten verzamelen en strijden om 250  medaille podia. 

Tijdens de vorige editie van 2019 in Minsk keerde Team Belgium huiswaarts met niet minder dan 6 medailles (4 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen). Doet Team Belgium het in Krakau nog beter? 

In afwachting van 2 juli stellen wij u graag de medailles aan u voor. 

De medailles, gemaakt door het lokale juwelenmerk Beller in samenwerking met de Poolse ontwerpster Klaudia Gołaszczyk, combineren modern design met Poolse geschiedenis en de tradities van de regio Małopolska. 

Op de voorkant van de medailles, die gemaakt zijn van gerecyclede sieraden en elektrische apparaten, staat het logo van de Europese Spelen in het midden en wordt omringd door twee symbolische, met elkaar verweven sterren.  

Elke ster bestaat uit zes lijnen en symboliseert de zespuntige highland rozet, de "bloem des levens", een beschermend symbool dat voorspoed brengt en beschermt tegen ongeluk. De met elkaar verbonden sterren staan ook voor het motto "We Are Unity" van deze Spelen en bieden een subtiele knipoog naar kantborduurwerk, dat wordt geassocieerd met Małopolska en de stad Koniaków - de Poolse hoofdstad van traditionele ambachten.  

Op de achterkant van de medaille staan drie vogels als symbool voor Polen als gastland voor de derde editie van de Europese Spelen. De zwerm van drie vogels symboliseert ook gelijkheid, vriendschap en vertrouwen.  

De adelaar is het embleem van Polen en staat bekend om kracht, hoop, leiderschap, overwinning, inspiratie en moed, allemaal waarden die zijn vastgelegd in de Olympische Beweging, terwijl de duif verwijst naar de tijdloze ideeën van vrede en respect.  

De medailles werden onthuld in de Wieliczka Zoutmijn tijdens een evenement waarbij de Vredesvlam voor het eerst ondergronds ging.  

Dit zijn de medailles voor Krakau 2023!