Logo of Team Belgium

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft tijdens zijn algemene vergadering in de Indiase stad Mumbai, bevestigd vijf nieuwe sporten toe te zullen voegen aan het programma van de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028. Het gaat om cricket, flag football, honkbal/softbal, lacrosse en squash.  

Sinds de olympische agenda 2020 eind 2014 werd aangenomen, mogen de organisatiecomités nieuwe sporten toevoegen aan het olympisch programma. Parijs 2024 koos voor breakdance, skateboarden, sportklimmen en surfen. 

Squash en flag football, een variant op het bekendere American football, zijn er voor het eerst bij in Los Angeles. Cricket en lacrosse zijn na meer dan een eeuw terug van weggeweest. Cricket maakte bij de Spelen van 1900 in Parijs deel uit van het programma en lacrosse stond bij de Spelen van 1904 in de Amerikaanse stad St. Louis en in 1908 in Londen op het programma. 

Honkbal was sinds de eerste zomerspelen in 1898 veertien keer olympisch en softbal vijfmaal. Tijdens de laatste Spelen in Tokio stonden ze nog op het programma, in Parijs niet meer. 

Nele en Tinne Gilis in top tien van de squash wereldranglijst 
Squash zal dus in 2028 zijn olympisch debuut maken. Met de zussen Nele en Tinne Gilis heeft België twee speelsters in de top tien van de wereldranglijst. Nele, nummer zeven van de wereld, werd eind augustus zonder setverlies voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioene. Zus Tinne was een jaar eerder de beste van Europa en knokte zich vorige maand nog tussen de voltallige wereldtop tot de halve finales in Qatar. 

Nele en Tinne zijn zeer enthousiast, 

Nele : "Er werd al een hele week over gepraat in de squash wereld maar toen ik deze ochtend officieel het nieuws hoorde voelde ik mij de gelukkigste Belg in het land denk ik. Het is een droom, die nooit bereikbaar voelde tot vandaag, die uitkomt. Een Olympische medaille halen staat op doel nummer 1 en het geeft mij enorm veel motivatie om er vol voor te gaan. Om squash op de Olympische spelen te zien en voor miljoenen nieuwe mensen zichtbaar te maken zal onze sport een enorm grote boost geven." 

“Denk dat ik letterlijk een gat in de lucht sprong toen het officieel werd! Beste nieuws ooit! Na zoveel jaren van teleurstelling, voelt het zooo goed dat we eindelijk een Olympische sport zijn! Letterlijk een droom die uitkomt! Hopelijk geeft dit een extra boost aan onze sport en krijgt het de aandacht die ze verdient. Hierdoor hop ik ook dat de jongere generatie meer geïnspireerd en gemotiveerd worden om door te gaan!  Ik in ieder geval wel!! đŸ€©”, voegde Tinne toe. 

Moderne vijfkamp en gewichtheffen 
Het IOC heeft ook beslist om de moderne vijfkamp en gewichtheffen weer op het programma te zetten van Los Angeles.