Logo of Team Belgium

Eén van de vijf nieuwe sporten die in Tokyo op het Olympische programma staan is skateboarden. Dat is goed nieuws want in België zit skateboarden in de lift en met Lore Bruggeman en Maité Steenhoudt heeft België twee sterke beloftes in de sport.

Over het ontstaan van het skateboarden bestaan verschillende theorieën. In het algemeen wordt aangenomen dat de sport ontstond in de Verenigde Staten in de jaren ’40. Met zijn spectaculaire tricks en sprongen veroverde het skateboarden de wereld. Het is niet meer weg te denken uit de straatcultuur.

Op de Olympische Spelen in Tokio worden medailles verdeeld in 2 disciplines: in Street waarbij de rider tricks uitvoert op hellingen, rails, trappen, muren, … net als op straat- en in Park -waarbij de tricks tijdens hoge sprongen worden uitgevoerd op een uitgehold parcours.

Lore Bruggeman en Maité Steenhoudt
Beide disciplines vragen een verschillende aanpak en in de praktijk zien we dat het over het algemeen zeer moeilijk is om in beide disciplines te schitteren. Met af en toe een uitzondering die beide disciplines voortreffelijk beheerst.

Twee van die uitzonderingen heten Lore Bruggeman (17 jaar) en Maité Steenhoudt (20 jaar) en zij skaten de pannen van het dak.

Lore Bruggeman skate sinds een 4-tal jaren en is momenteel het grootste Belgische talent in Street bij de dames. Bovendien is ze wereldwijd gekend in het milieu omwille van haar hoogstaand technisch niveau, onvoorwaardelijke gedrevenheid en liefde voor de sport. Voor de federatie is het een hoofddoel om met Lore een selectie af te dwingen voor Tokio 2020 en een top-8 te halen op de Spelen in 2024.

Maité Steenhoudt is dan weer het grootste talent in Park bij de dames in België. Zij is iets minder bekend bij het grote publiek maar behaalde vorig jaar op Exposure (5de in de Bowl discipline, top 10 in Street) de publieksprijs voor meest stijlvolle atleten “bowl destroyer award”. Ze heeft een eigen uitgesproken en originele stijl.

Momenteel volgt Maité een opleiding biologie aan de Universiteit Antwerpen.

Be Gold
Sinds maart 2019 maken zowel Maité Steenhoudt als Lore Bruggeman deel uit van een Be Gold Project.
Komen in aanmerking voor een Be Gold project: de realisaties van een Top 8 op de Olympische Spelen in 2024 en 2026.
Het project Be Gold heeft als doel specifieke projecten te promoten op gebied van detectie, ontplooiing en begeleiding van jong sporttalent in het vooruitzicht van de Olympische Spelen van 2024 en 2026.
Dit project is gericht op een samenwerking tussen verschillende partners : het BOIC, de Franse gemeenschap via ADEPS, de Vlaamse gemeenschap via Sport Vlaanderen, de Duitstalige gemeenschap en de federale overheid via de steun van de Nationale Loterij.