Logo of Team Belgium

Op 27 oktober – op precies 100 dagen voor  het begin van de Olympische Winterspelen in Peking – werden in de Chinese hoofdstad de olympische medailles onthuld.

De medailles dragen de naam "Tongxin", wat "Samen als één" betekent, en zijn voorzien van vijf concentrische ringen die de traditionele Chinese filosofie van harmonie tussen hemel, aarde en de mens belichamen. De ringen symboliseren ook de Olympische ringen, gegraveerd in de binnenste cirkel, en de Olympische gedachte met sport als vector voor samenhorigheid.

In gegroefde ringen op de medailles staat gegraveerd "XXIV Olympische Winterspelen Beijing 2022". Ze zijn versierd met wolk- en sneeuwvlokpatronen.

Op de keerzijde staat in het midden het embleem van Beijing 2022, met daaronder de officiële naam van de Spelen in het Chinees gegraveerd. De omringende ringen bootsen sterrensporen na, met 24 stippen, symbool voor deze  24e editie van de Winterspelen.

Het medailleontwerp is geïnspireerd op een stuk Chinees jadewerk dat "Bi" wordt genoemd, een dubbele jaden schijf met een cirkelvormig gat in het midden. Net zoals jade in de traditionele Chinese cultuur wordt beschouwd als een waardevol ornament, is de medaille een bewijs van eer en de niet aflatende inspanningen van de atleten.


100 dagen 
Over exact 100 dagen starten de Olympische Winterspelen in Peking.  Amper een kleine zes maanden na het einde van de Zomerspelen in Japan beginnen op 4 februari de Winterspelen in China. Peking is de eerste stad ooit die de Winter- en Zomerspelen organiseert. 

De openingsceremonie van de Winterspelen vindt plaats in hetzelfde Vogelneststadion waar in 2008 Tia Hellebaut en Kim GevaertElodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën, het Belgische kwartet van de 4x100m Belgische sportgeschiedenis schreven.