Logo of Team Belgium

Het is nog even wachten op hoeveel en welke kleur medailles Team Belgium op 11 augustus mee naar huis zal brengen, maar vanaf 8 februari weten we hoe het olympisch eremetaal er uit zal zien. Parijs 2024 heeft zijn medailles voor de Olympische en Paralympische Spelen onthuld! 

De medailles vertonen meerdere verwijzingen naar Frankrijk, andere details refereren naar de hoofdstad, Parijs.  

Opvallend is dat elke medaille een stukje origineel ijzer bevat afkomstig van de Eiffeltoren,.De stukjes Eiffeltoren van 18 gram zijn afkomstig van stukken van het Parijse monument die na eerdere renovaties in het geheim werden bewaard in loodsen. 

Het ijzer vormt een zeshoek aan de voorkant van de medailles, een knipoog naar de geografische vorm van Frankrijk. 

De achterzijde van de medailles vertelt een verhaal van overwinning en geschiedenis. Hier prijken de gegraveerde figuren van de godin van de overwinning, Athene Nike, het Panathenaic-stadion en de Akropolis, zoals voorgeschreven door het Internationaal Olympisch Comité. Parijs 2024 kreeg echter uitzonderlijke toestemming om een afbeelding van de iconische Eiffeltoren toe te voegen. 

 5.084 medailles 

In totaal worden er 5.084 medailles geproduceerd, waarvan 2.600 bestemd zijn voor de Olympische Spelen en 2.400 voor de Paralympische Spelen. De gouden medaille is niet volledig van goud, ze heeft wel een laagje van 6 gram goud boven op het zilveren fundament. 

De medailles hebben een diameter van 85 mm en een dikte van 9,2 mm. Het gewicht varieert: 529 g voor goud, 525 g voor zilver en 455 g voor brons. Op de rand van elke medaille staat de discipline vermeld waarvoor deze is toegekend. Dat maakt elke medaille uniek. 

De creatieve geest achter de medailles is Clementine Massonat, creatief directeur bij het gerenommeerde juwelenhuis Chaumet. De Monnaie de Paris zal de medailles produceren.