Logo of Team Belgium

Dit jaar bestaat het dopingcontrolelaboratorium van de Universiteit van Gent (DoColab UGent) 50 jaar en dat mag gevierd worden. Samen met NADO Vlaanderen, ONAD-CF en de vereniging van nationale anti-doping organisaties (iNADO) organiseerde het DoColab UGent een internationaal symposium. Op woensdag 20 september werd dit symposium afgesloten met een feestelijke academische zitting.

Topsportdirecteur van het BOIC, Olav Spahl: “Het is een hele eer om zo’n toonaangevend WADA-geaccrediteerd laboratorium in België te hebben. Zo’n laboratorium staat uiteraard volledig los van de werking van het BOIC, federaties of anti-doping agentschappen. Dit is belangrijk om de onafhankelijkheid te bewaren. Toch heeft DoColab UGent hetzelfde doel als alle andere sportorganisaties: het ijveren voor een dopingvrije sport en het beschermen van zuivere atleten.

Daarom vonden we het als BOIC belangrijk om aandacht te schenken aan deze mijlpaal en professor Peter van Eenoo, directeur van DoColab UGent, en zijn team een verdiende erkenning te geven. Een originele Olympische fakkel (van de Olympische Spelen van Rio 2016) leek ons dan ook een gepast cadeau om hun bijdrage aan het Olympism en de Olympische waarden in de verf te zetten. We hopen dat het hen motiveert om het vele onderzoek verder te blijven ontwikkelen.”