Maurine Ricour, 30, won zaterdag de gouden medaille in duatlon op de Wereldspelen in Birmingham, Alabama, USA. Dit is de 13e medaille voor België en de 9e gouden medaille.

Maurine Ricour legde de 10 km hardlopen, de 40 km fietsen en de 5 km hardlopen in die volgorde af in 2u01:38. In een wedstrijd die gekenmerkt werd door verschillende diskwalificaties onder de leidende atleten.

Maurine Ricour ging met een minuut achterstand het tweede deel van de race in, maar lag eigenlijk aan de leiding toen een peloton van acht atleten door een markeringsprobleem op het verkeerde been werd gezet en na de tweede ronde op de fiets voor de openingsmotoren kwam te liggen. De atleten hadden maar één verkenningsronde. Maurine Ricour volgde de motoren en reed het juiste parcours. Andere concurrenten hadden deze kans niet en namen de verkeerde route.

De duatlon keerde voor de tweede keer terug naar Birmingham op het programma van de World Games na Cali in Colombia in 2013 waar het onderdeel duatlon voor mannen werd gewonnen door Rob Woestenborghs.

De gemengde teamwedstrijd is gepland voor zondag (20:00).