Logo of Team Belgium

Eddy De Smedt, de chef de mission voor Rio 2016, kwam vorige week terug van een reis naar Brazilië. Hij was daar samen met collega’s Philippe Préat en Rudy Lahor op werkbezoek bij het organisatiecomité Rio 2016 en ging verder op zoek naar een stageplaats voor Team Belgium.

Eddy De Smedt reisde vorig jaar al eens naar Brazilië op zoek naar een stageplaats, maar vond niet wat hij zocht. "Brazilië beschikt over niet veel locaties waar we alle sporten op één en dezelfde plek kunnen onderbrengen. Er zijn weinig of geen plaatsen waar zowel een atletiekpiste, voldoende indoor infrastructuur voor onder meer gevechtssporten en zaalsporten, als een overdekt zwembad aanwezig zijn. Daar willen we dan ook graag nog een hotel met correcte recovery- en restauratiemogelijkheden bij waar de delegatie zich in optimale omstandigheden kan voorbereiden op de Spelen.”, zegt Eddy De Smedt.

Tijdens zijn laatste bezoek is de chef de mission op bezoek gegaan in Uberlândia, Belo Horizonte, Barbacena en Juiz De Fora alle gelegen in de staat Minas Gerais, ietwat ten noorden van Rio.

“Ook al vonden we geen oplossing à la Yantai (voorbereiding Beijing 2008) of Tuscaloosa (voorbereiding Atlanta 1996) toch beschikken de bezochte plaatsen over interessante mogelijkheden. We gaan dus nu verder met ons huiswerk en onderzoeken die verschillende mogelijkheden. We leggen ook contacten met andere NOC’s en toetsen af welke opportuniteiten er zijn om samen te werken.”, gaat Eddy De Smedt verder.

In alle geval bestaat er vanuit de staat Minas Gerais heel wat interesse om Team Belgium te mogen ontvangen, want Eddy De Smedt en zijn collega’s hadden ter plaatse al afspraken met de Secretary of Sport en alle lokale autoriteiten.

“Een volgend bezoek zal zich opdringen om definitieve afspraken te maken.”, vervolledigt Eddy De Smedt.

Het tweede gedeelte van het bezoek was gewijd aan gesprekken met het organisatiecomité van de Olympische Spelen.

“Gesprekken met RIO 2016 werden ingezet i.v.m. sport, accreditatie, veiligheid, transport, logistiek, ticketing, het medische luik, kortom over alle elementen die horen bij een optimale organisatie van Team Belgium.

Uiteraard hebben wij het ook uitgebreid gehad over de problematiek van de waterkwaliteit voor zeilen, kajak en roeien.”

Olympisch Park en Olympisch Dorp

Naast de vergaderingen met het organisatiecomité bezocht de BOIC-delegatie ook het olympisch park en het atletendorp in Rio. “Sinds het laatste “Open Days” bezoek zijn de werken daar heel goed opgeschoten. We hebben ook een bezoek kunnen brengen aan alle competitie venues. Alle werken verlopen m.i. volgens schema en er volgen mooie testcases in augustus met de organisatie van de testevents, aldus nog Eddy De Smedt. “Tijdens de volgende meeting in augustus hopen we in het olympisch dorp de gebouwen te kunnen bezoeken.”

Tot slot werden gesprekken gevoerd met de Consul van Rio de Janeiro, Emmanuel Rixhon, over veiligheid en opvang van de “dignitaries” en andere personen binnen en buiten de delegatie en over het leven in Rio in het algemeen.