Logo of Team Belgium

De jaargang 2018 zal in sporttermen voor België herinnerd worden als een uitmuntend jaar. Vanaf het begin van het jaar en de Winterspelen in Pyeongchang, waar Bart Swings voor eremetaal zorgde, tot de wereldkampioenschappen turnen vorige week, waar Nina Derwael zich als eerste Belgische ooit tot wereldkampioene kroonde, reeg ons land de topprestaties aan elkaar. Tussendoor schitterden de Rode Duivels op het WK in Rusland en werden ook de Europese kampioenschappen judo en atletiek en het wereldkampioenschap zeilen één groot succes. 

In teamverband schitterden de Belgian Cats en de Red Dragons. Te midden van alle euforie neemt Eddy De Smedt, directeur topsport van het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC), op 30 november - op 600 dagen van de opening van de Olympische Spelen in Tokio - afscheid. De Smedt was 33 actief binnen het BOIC, waarvan de laatste 22 jaar als topsportdirecteur.

Zijn vertrek, verplicht als gevolg van zijn pensioengerechtigde leeftijd, geeft De Smedt geen echt voldaan gevoel. "We leven in een olympische cyclus en dan is het vreemd midden tussen twee Spelen te moeten stoppen. Ik wist dat van tevoren, maar het blijft moeilijk. De resultaten zijn momenteel formidabel. Ik hoop daar aan te hebben bijgedragen en durf te zeggen dat mijn aanwezigheid zeker niet onnuttig is geweest. Toch is de omkadering niet het belangrijkste. Dat zijn de resultaten en zij die die resultaten tot stand brengen, zijnde de atleten en hun coaches." 

"Het bewijs is er dat de olympische dynamiek sinds Rio niet meer verdwenen is", vervolgde De Smedt, die Belgisch delegatieleider was op de Spelen van Vancouver (2010), Londen (2012), Sotsji (2014) en Rio (2016). "De interactie tussen de verschillende partners (politiek, administratief, uitvoerend en sportief) is blijven bestaan en de resultaten zijn gevolgd. Ik heb het gevoel dat ik mijn opvolger (de Duitser Olav Spahl, red) een basis achterlaat waarop verdergewerkt kan worden. Daar ben ik tevreden mee." 

"We hopen dat 2018 verder zal overlopen in 2019, maar dat is natuurlijk niet zeker. In topsport is het zo dat de seconde na de overwinning alles opnieuw begint. De volgende dag willen sporters zich al opnieuw tonen in aanloop naar het volgende kampioenschap. Om dat mogelijk te maken moeten de budgetten en de structuren volgen." 

Over zijn afscheid wilde De Smedt verder nog niet nadenken. "Tot 30 november ben ik niet met mijn eigen carrière bezig. Ik wil ondergedompeld blijven in mijn werk tot de laatste dag. Ik heb altijd op die manier gewerkt. Nadien zal ik de tijd nemen om te zien wat ik nog wil doen en kijken of mijn betrokkenheid interessant kan zijn." 

Eddy De Smedt aanvaardde al het voorzitterschap van de jeugdcommissie binnen de Pro League en een zitje in de selectiecommissie van het Belgisch Paralympisch Comité. Het zou verbazingwekkend zijn mocht een gepassioneerde topsportexpert als De Smedt het bij deze twee activiteiten zou houden.