Logo of Team Belgium

42,195 kilometer. Krijg je last van knikkende knieën en zweetvoeten bij het idee dat je op 21 juni deze mythische afstand zal moeten afleggen? Geen paniek: een marathLon is geen marathon. Die ene letter maakt een wereld van verschil. We zetten alle info nog eens netjes op een rijtje.

Wat is een marathlon?

Een marathlon is een estafetteloop over 42 kilometer, de afstand van een marathon. Je overbrugt die afstand niet alleen, maar in team. Dat team bestaat uit vijf deelnemers, mannen en vrouwen door elkaar.

Elke deelnemer legt een stuk van de marathon af. Twee teamleden lopen 10 kilometer, de anderen 2, 5 of 15 kilometer. Je team hoeft dus lang niet uit enkel ervaren sporters te bestaan. De laagste afstanden zijn zelfs voor een minder getraind loper gemakkelijk behapbaar. Wie welke afstand aflegt, kies je zelf. Geraakt jouw team niet aan vijf lopers of moet een teamlid op het laatste moment afhaken? Dan kan je toch nog deelnemen, zolang er maar een aflossing gebeurt na elke afstand.

Vanaf de middag zal je je op de site kunnen voorbereiden. De eerste loper van het team zal van start gaan rond 13u. Rond 18u zullen de sportieve activiteiten eindigen.

Deelnemen is belangrijker dan winnen.

De marathlon is geen olympische discipline. Het wordt vooral een groot feest voor en met Team Belgium. Sommige teams zijn volop aan het trainen voor een knalprestatie, maar er is minstens even veel plek voor ploegen die de sfeer op de eerste plaats zetten.

Hoe gebeuren de aflossingen?

Bij aanvang van de Run to Rio krijg je een rugnummer met elektronische chip die per team de tijden registreert. De tijd die nodig is voor de vijf chips om de volledige 42 kilometer af te leggen, is de eindtijd van jouw team. De aflossingen vinden plaats in een aangeduide wisselzone. Wanneer één loper met chip van jouw team aankomt in de zone, kan de volgende vertrekken.

Tijdsbonus met de ‘challenges’

Je kan je totale looptijd nog scherper stellen. Via challenges kan je een tijdsbonus verdienen voor jouw team. Twee van de vijf teamleden leggen tijdens het verloop van het evenement (dus terwijl een ander teamlid aan het lopen is) een sportproef af in de challenge-zone. De tijdsbonussen kunnen oplopen tot enkele minuten! Elk team krijgt via lottrekking twee van deze tien challenges toegewezen:

  1. Een wedstrijdje wielrennen
  2. Een behendigheidsparcours hockey
  3. Een racketchallenge in tennis, badminton en tafeltennis
  4. Een minivijfkamp met verspringen, hoogspringen, kogelstoten, speerwerpen en een sprint
  5. Een schermchallenge
  6. Een paralympische challenge
  7. Een swing- en putwedstrijd golf
  8. Een roeiwedstrijd op ergometers
  9. Een penaltychallenge voetbal
  10. Boogschieten

Evenaar jij de prestatie van onze olympische atleten? Van de 150 olympische (ex-)atleten die naar de Run to Rio komen, zullen er 40 de proeven afleggen, hetzij in hun eigen sport, hetzij in een andere.

In de volgende edities van de Run to Rio News vind je alle informatie over de challenges.