Logo of Team Belgium

De Olympische Spelen in Parijs naderen met rasse schreden. Op één jaar van Parijs 2024 zijn de voorbereidingen van Team Belgium in volle gang. De atleten in optimale omstandigheden naar de Spelen sturen om daar maximaal te presteren is één van de missies van het BOIC. Chef de Mission, Olav Spahl is net terug van de Chef de Mission Seminarie in Parijs waar de organisatie, het olympisch dorp en verblijfplaatsen van atleten hoog op de agenda stonden. 

Olav Spahl: “De atleten zullen verblijven in het gebouw dat we zelf uitgekozen hadden. Het is gelegen op een rustige plaats, op korte wandelafstand van het restaurant en de transport mall. We spreken over appartementen voor drie tot zes personen  met grote livings. Het gebouw biedt ook ruimte voor een frontdesk en backoffices,een lounge, medische kabinetten, we werken aan de optie van een eigen fitness zaal, … Het gebouw krijgt een eigen Team Belgium touch. Het wordt zeker een mooie, rustige plek.” 

“Niet alle Team Belgium atleten zullen verblijven in het Olympisch dorp van Parijs. De olympische  zeilcompetities bijvoorbeeld worden in Marseille gehouden. De Belgische zeilers hebben al tijdens het recente testevenement gebruik gemaakt van een geschikte verblijfplaats  dichtbij de Marina. 

De paardensportcompetities worden gehouden in Versailles, het baanwielrennen en BMX in Saint-Quentin-en-Yvelines Velodrome en mountain bike in Elancourt Hill.

“Die venues liggen ook een eindje van het Olympisch dorp in Parijs. Daarom hebben we ook voor onze ruiters en onze wielrenners gekozen voor een meer confortabele en effciëntere verblijfplaats – een eigen en gemeenschappelijke Team Belgium Hub. We hebben ook hier voor een geprivatiseerd hotel gekozen, dat we samen huren met twee andere europeese landen. 
De golfers zullen in Saint-Quentin-en-Yvelines logeren, op 2 minuten wandelen van het clubhouse van de Golf National. 
Onze roeiers en kajakkers verblijven in Vaires-sur-Marne op 10 minuten rijden van het Nautical Stadium. 
De voorrondes van de basketbalcompetitie worden in Lille gespeeld, het plan is om gedurende die periode gebruik te maken van de topsportinfrastructuren van de Lange Munte in Kortrijk. Vanaf de kwart-finales die in Parijs worden gespeeld, zullen de atleten verblijven in het Olympisch dorp in Parijs. 
Ons schutters worden gehuisvest in het Olympisch dorp in Châteauroux. 
We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier iedere Team Belgium atleet de best mogelijke verblijfplaats kunnen geven.” 

Test events 

Sinds 9 juni zijn in Frankrijk de testevents begonnen. Testevents dienen niet noodzakelijk als generale repetitie maar als operational test voor zowel de organisatie als voor de atleten en hun entourage.  

Van 11 tot en met 16 juli namen Emma Plasschaert, William De Smet, Isaura Maenhaut en Anouk Geurts, Yannick Lefebvre en Jan Heuninck deel aan het Olympisch Test Event voor het zeilen in Marseille.  
49er fx als 5de en Emma als 6de overall hebben hun ambities voor volgend jaar laten zien. Een mooie venue met veeleisende windomstandigheden. Een waardvolle opportuniteit om het olympisch water in Marseille te verkennen.

Duurzame Spelen 

Parijs zet in op innovatieve en op duurzame Spelen. Daarom zijn de gebouwen in het Olympisch dorp niet voorzien van airconditioning maar van een natuurlijk ecologisch koelingssyteem dat werkt via koelende vloeren en ventilatie van het water uit de Seine. 

“De binnentemperatuur zou via dit koelingssysteem altijd 6° lager liggen dan buiten. Het gebruik van ventilators die beschikbaar worden gesteld, zorgt voor een bijkomende koeling van 2 à 3 graden. Dan nog, kunnen tijdens een hittegolf de temperaturen te hoog blijven.” 

“We onderzoeken een aantal mogelijkheden voor de atletenkamers om een goede recuperatie en nachtrust te kunnen garanderen.” 

Nabijheid van de Spelen 

De nabijheid van Parijs biedt een aantal voordelen. Het BOIC kan bijvoorbeeld dagelijkse geïndividualiseerde reizen naar en van Parijs aanbieden, wat de Team Belgium delegatie meer flexibiliteit en comfort biedt. Maar ook zullen familie, vrienden en supporters in grotere getallen afreizen naar de Spelen om er hun favoriete atleet aan te moedigen. 

"Er zijn atleten die zich meer confortabel voelen en tijdens de wedstrijd gedragen worden door de aanwezigheid en de aanmoedigingen van familie en vrienden. Anderen houden niet van die afleiding en focussen liever op zichzelf om te kunnen presteren.” 

“In Parijs zal er meer afleiding zijn, dat is voor de ene atleet positief, voor de andere minder positief. Dan heb je individuele strategiën nodig. Het is één van de belangrijke aspecten waar we nu al mee bezig zijn. Samen met het Olympic Coaching platform, de Team Leaders en de sportpsychologen werken we aan een kader over het verblijf in het basecamp, over het toekomen en het verblijf in het Olympisch dorp, het verblijf in Parijs na de competitie. Daar zullen duidelijke afspraken rond gemaakt worden, we willen niet dat er zaken aan het toeval overgelaten worden.” 

"Natuurlijk willen wij dat atleten ook volop van de olympische ervaring genieten. Dat kan na de competities, atleten kunnen dan naar het Lotto Belgium House waar onze medaillewinnaars zullen worden gehuldigd, ze zullen dan verblijven in een accommodatie buiten het Olympisch dorp. Ze worden ook verwacht op het Olympic Festival aan de Belgische kust.”  

“Een atletenaccreditatie blijft geldig tot het einde van de Olympische Spelen. Atleten die gedaan hebben met hun competities, kunnen overdag nog naar het Olympisch dorp komen, ze hebben de mogelijkheid om naar competities te gaan kijken en andere atleten aan te moedigen. Logeren in het dorp kan niet meer, het olympisch dorp is er voor de atleten die nog in competitie zijn. Hun focus, rust en recuperatie primeert. 

De derde dag na het einde van de competitie wordt de atleet gevraagd om naar het Olympic Festival te gaan.  

De bedoeling is om de hele Team Belgium delegatie weer in Parijs te mogen verwelkomen op 11 augustus voor de slotceremonie. Op 12 augustus nemen we dan met z’n allen de Thalys terug naar Brussel.” 

Team Belgium Basecamp 

Het wordt meer en meer duidelijk hoe het BOIC het Team Belgium Basecamp in aanloop naar de Spelen van Parijs zal organiseren. Het concept werd uitgetekend door de topsportpartners (BOIC, Sport Vlaanderen, ADEPS en Ostbelgien) op basis van een nauw overleg met de verschillende Olympische federaties.  

Team Belgium heeft net een test case achter de rug, het organiseerde de voorbereidende stage voor de Europese Spelen in Krakau in het basecamp in Antwerpen. De samenwerking met de Sportdienst van de stad Antwerpen, met het hotel en de trainingsinfrastructuren zijn zeer goed verlopen.  

“Het Olympisch zwembad Wezenberg, de topsportschool en de Wilrijkse pleinen zijn topinfrastructuur die we volgend jaar weer heel graag zullen gebruiken, het Hotel Mercure Antwerp City South, volledig aangekleed in de sfeer van Antwerpen 1920, ademde een olympische sfeer uit. 

Natuurlijk hangt er ook veel van af welke sporten zich zullen selecteren. We weten nu bijvoorbeeld al dat het voetbal en rugby zich niet konden plaatsen voor Parijs. 

Het basisprincipe voor het Team Belgium Base Camp blijft behouden. Ze gaan open op 1 juli. Atleten die later in actie komen op de Spelen, blijven langer in hun Base Camp. 

Er zal waarschijnlijk maar een moment zijn waarop Team Belgium voltallig in Parijs aanwezig zal zijn, en dat is de slotceremonie!”