Logo of Team Belgium

Olympic Channel brengt in zijn serie ‘Flag and Family’ een portret van Bashir Abdi en een dubbelportret van Lianne en Yuhan Tan. Het werden twee inspirerende verhalen over wat het betekent een eerste-generatie atleet te zijn in Europa.

Bashir Abdi, de Belgische langeafstandsloper van Somalische afkomst, begon met sporten als straatvoetballer in Mogadishu maar maakte in België kennis met atletiek. In 2012 nam hij deel aan zijn eerste Europees Kampioenschap en in 2016 in Rio maakte hij zijn olympisch debuut in de 10.000m en de 5.000m. Hoe oorlog in Somalië en liefde voor de sport de toekomst van Bashir Abdi vorm gaven en van hem een dankbare Belgische langeafstandsloper maakten.

Yuhan Tan en zijn jongere zus Lianne veroverden in 2016 net als in 2012 allebei een ticket voor de Olympische Spelen. Lianne was bovendien de eerste Belgische badmintonster die zich kon plaatsten voor de Olympische Spelen. Op de Europese Spelen van Bakoe in 2015 won de tandarts in opleiding knap zilver, haar eerste medaille op een groot toernooi.

Yuhan Tan is ook voorzitter van de atletencommissie van de Wereld Badminton Federatie (BWF) en lid van de Atleten Commissie van het BOIC. Hun Indonesische vader kwam dertig jaar geleden naar België om tandheelkunde te studeren en bleef hier. Het was puur toeval dat Lianne en Yuhan begonnen met badminton, een sport die voor Indonesiërs is wat wielrennen is voor ons. Op dit ogenblik is Lianne Tan in Denemarken waar ze deelneemt aan het Europees Kampioenschap.

Yuhan en Lianne Tan

Bashir Abdi

In augustus 2016 lanceerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn wereldwijde mediaplatform Olympic Channel. Het is beschikbaar op het web en als app voor Android en iOS. Het kanaal verhaalt over de Olympische Spelen met live events, achtergronden en archiefmateriaal.

Het IOC wil via Olympic Channel de Olympische Beweging en zijn waarden het hele jaar door onder de aandacht brengen. Het is een gratis platform dat een unieke programmering aanbiedt met live sportevenementen, nieuws en sportieve hoogtepunten. Zo komt er het hele jaar rond extra aandacht voor sport en de unieke prestaties van atleten.