Logo of Team Belgium

Op 29 juli viel in Maribor het doek over de 17e zomereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). Tijdens de slotceremonie droegen gouden Nafy Thiam (kogelstoten) en zilveren Askhab Isayev (judo, -50kg) de Belgische vlag. Team Belgium telde 62 atleten uit 10 sporten. Chef de mission, Gert Van Looy maakt een eerste evaluatie. 

Voor de meeste atleten is deze deelname aan het EJOF de eerste deelname aan een internationale multidisciplinaire competitie binnen hun leeftijdscategorie. Het EJOF gaat in eerste instantie over de ervaring en het leermoment. Daar besteedt het BOIC de meeste aandacht aan.   
Op een EJOF wordt er verwacht van de atleten dat zij gaan voor hun beste resultaat maar de prestatie op zich is niet de enige prioriteit. 
 
Gert Van Looy: “Team Belgium was mooi vertegenwoordigd met atleten in 10 sporten van de 11 die in Maribor op het programma stonden. In bijna iedere sport hebben we personal bests mogen noteren of mooie prestaties neergezet. Met in atletiek, gymnastiek, in het volleybal en in het wegwielrennen een paar knappe top-4 plaatsen. De gouden medaille van Nafy Thiam (kogelstoten), de zilveren medaille van Askhab Isayev (judo, -50kg) en de twee bronzen medailles van Léna Antoine (judo, -44kg) en Laura Ooghe (verspringen) waren de kers op de taart. We gaan nu eerstdaags de resultaten verder evalueren samen met de federaties en de gemeenschappen.” 

Team Belgium met de ‘T’ van Team 

“De sfeer binnnen Team Belgium zat echt goed, tussen de atleten maar ook tussen de coachen. De voorbereidende stage die het BOIC van 17 tot 19 juli organiseerde in de Topsporthal van Gent, heeft daar zeker toe bijgedragen. Team Belgium voorbereiden op deze multi-disciplinaire competitie is een belangrijk onderdeel van het trainingskamp. Verder is het zeer belangrijk dat de medische staf de atleten daar al kan leren kennen.” 

“Ik heb veel wederzijds respect gezien en respect voor andere sporten en voor de prestaties van andere atleten. Atleten en coachen gingen met plezier naar andere sporten kijken en de atleten aanmoedigen. Het creëren van een teamgeest is zeker een pluspunt waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n EJOF.” 

“Jammer dat de volleybalcompetities verderaf gespeeld werden en onze jonge volleyballers ook wat verder logeerden. Maar gelukkig heeft dit de enthousiaste Team Belgium supporters niet tegengehouden. Die supporters (ouders, familieleden, vrienden…) waren trouwens talrijk aanwezig. Dat hebben we ook gemerkt tijdens onze ‘Parents Night’, een nieuw BOIC-initiatief, waarop ouders massaal present waren.” 

Een pluim voor het organisatiecomité 

“Het organisatiecomité Maribor 2023 heeft mooi werk geleverd, al loopt er altijd al wel eens iets mis, zeker bij de organisatie van multdiscplinaire competities. Als er iets niet liep zoals voorzien, dan stelden we ons flexibel op en pasten we ons gemakkelijk aan. Dat was ook mede mogelijk dankzij de goede sfeer binnen Team Belgium.”