Logo of Team Belgium

"Vier races die oké waren." Bart Swings pakte dankzij zijn regelmaat een bronzen medaille tijdens het EK allround. "Geen race waarvan je 'wow' zegt. Maar dat hoeft bij het allrounden ook niet."

Het meest tevreden was Swings over de 1.500 meter. "Daar heb ik die derde plaats in het klassement goed vast kunnen houden. Kongshaug is een gevaarlijke schaatser op die afstand." Swings verloor slechts twee honderdsten van een seconde op de Noor en werd op dat onderdeel vierde.

"Er zaten twee foutjes in de 500 meter. De 5.000 meter was oké. En op de tien kilometer was het zinloos een poging te wagen de top twee te achterhalen. Daarvoor was mijn achterstand in het klassement te groot."

In het lang Vikingschip in Hamar zat een kleine Belgische delegatie, aangevoerd vader Herman en moeder Anne Swings. "We gaan het rustig vieren. Vanavond lekker eten", zegt zoon Bart. 

De komende weken staan in het teken van training. Pas in februari zijn er weer wereldbekerwedstrijden en begin maart het WK afstanden. "Dat trainingblok is erg nuttig. Er zijn wat zieken in de IKO-ploeg. Die moeten herstellen. Het belangrijkste toernooi van het seizoen komt nog."