Logo of Team Belgium

Tot 13 april is Batumi, Georgië, nog gaststad voor het EK gewichtheffen. Anna Van Bellinghen die op vrijdag 12 april aantreedt, werd al twee keer vierde op het EK. Nina Sterckx trad aan op 7 april en eindigde op een knappe 8e plaats en versloeg ook nog meerdere records.

Anna Van Bellinghen gaat resoluut voor een medaille. “Wanneer ik naar een kampioenschap ga, is het doel altijd om zo hoog mogelijk te eindigen. De Olympische Spelen hebben even wat minder in mijn hoofd gezeten. Maar ik probeer natuurlijk om zo goed mogelijk te presteren op dit EK. Samen met het WK in Thailand en het EK van volgend jaar zijn dit immers de grote afspraken met het oog op Tokio.”

Kersvers wereldkampioene bij de jeugd, Nina Sterckx zette een knappe prestatie neer in Batumi, ze werd 8e en verbeterde er 2 Europese records bij de jeugd tot 55 kg met 82 kg in de snatch en 183 kg in totaal. Die 82 kg in de snatch is ook een Belgisch record bij de senioren.
Wij vroegen Nina en haar coach Tom Goegebuer op de sofa voor een gesprek over Olympische Spelen, Team Belgium en gewichtheffen.

Gewichtheffer en Olympiër Tom Goegebuer werd in 2009 Europees kampioen in de categorie tot 56kg. Drie keer nam hij deel aan de Olympische Spelen. In de categorie tot 56kg werd hij 13e in Peking, 12e in Londen en 14e in Rio. Op zijn palmares staan ook vier medailles op een Europees kampioenschap: goud in 2009, zilver in 2008 en brons in 2010 en 2013. In 2009 won Tom Goegebuer het Vlaams Sportjuweel. Na de Spelen in Rio zette hij een punt achter zijn topsportcarrière maar bleef actief in de topsport als ondervoorzitter van de atletencommissie van het BOIC, als voorzitter van het Koninklijk Belgisch Gewichtheffers Verbond en als coach.

Naast Anna en Nina namen nog twee Belgen deel aan het EK 2019: Nathalie Lebbe eindigde op de 2e plaats in de categorie tot 59kg op 8 april en Burak Sungu op 11 aprl in actie komt in de categorie tot 89kg.