Logo of Team Belgium

Van de vier Belgische deelnemers die komend weekend deelnemen aan het EK gewichtheffen in het Georgische Batumi, hopen twee meisjes een stap te zetten naar de Olympische Spelen in Tokio. Nina Sterckx (16) en Anna Van Bellinghen (25) blikken vooruit naar het EK en wikken en wegen hun kansen op een olympisch ticket.

Nina Sterckx, die deelneemt in de olympische gewichtsklasse tot 55kg, werd in maart wereldkampioene bij de jeugd. “Het is moeilijk om in te schatten wat mogelijk is op dit EK,” vertelt ze. “Een jaar voor de Spelen proberen alle deelnemers er zo goed mogelijk te presteren. Het zal ook afhangen van de vorm van de dag en hoe goed ik mij voel. Afwachten dus of ik mijn prestatie van op het WK jeugd zal kunnen evenaren.”

Anna Van Bellinghen werd al twee keer vierde op het EK. Dit jaar gaat ze resoluut voor een medaille. “Wanneer ik naar een kampioenschap ga, is het doel altijd om zo hoog mogelijk te eindigen,” aldus Anna. “Daarnaast heb ik ook persoonlijke doelstellingen voor het te tillen gewicht. Dat is dan weer belangrijk voor een eventuele kwalificatie voor de Spelen.”

Anna Van Bellinghen neemt deel in de categorie tot 81kg. Een niet-olympische categorie, maar toch is een goede prestatie belangrijk voor de ranking en een mogelijke kwalificatie voor Tokio 2020. “Na wat problemen door overtraining ben ik stap voor stap naar mijn oude niveau aan het terugkeren,” zegt Anna. “De Olympische Spelen hebben even wat minder in mijn hoofd gezeten. Maar ik probeer natuurlijk om zo goed mogelijk te presteren op dit EK. Samen met het WK in Thailand en het EK van volgend jaar zijn dit immers de grote afspraken met het oog op Tokio.”

Naast Anna en Nina nemen nog twee Belgen deel aan het EK 2019: Nathalie Lebbe in de categorie tot 59kg en Burak Sungu in de categorie tot 89kg. Het EK start op 4 april.