Logo of Team Belgium

Het was niet het verwachte hoogtepunt in een loopbaan die negentien jaar geleden in Turnhout begon. Niettemin was het resultaat voor België uniek: zilver voor Loena Hendrickx en een verbluffende vijfde plaats voor Nina Pinzarrone.

In de aanloop naar de titelstrijd in Espoo had Hendrickx er geen twijfel over laten bestaan dat alleen goud haar tevreden zou stellen. Gezien de wedstrijdresultaten leek die verwachting gerechtvaardigd.

Ze boog uiteindelijk met een totaalscore van 193,48 punten voor de voor Georgië uitkomende Russin Anastasiia Gubanova en kon maar net de Zwitser Kimmy Repond afhouden. Twee keer ging Hendrickx in de kür onderuit. Gubanova, die na het korte programma leidde, hield het hoofd koel en maakte geen fout (199,91). Ook Repond reed een onberispelijk programma (192,51). 

De 16-jarige Pinzarrone, de tweede Belgische rijdster, besloot haar debuuttoernooi als vijfde. Pinzarrone kwam tot een score van 185,92 punten. Twee rijdsters in de top tien betekent dat België volgend jaar drie rijdsters naar het EK in Boedapest mag afvaardigen, een ongekende weelde. 

Zestien punten in het voordeel van de Belgische was het verschil in de beste prestaties van Hendrickx en Gubanova op de vier minuten durende kür. Werd gekeken naar de beste score in het vrije programma van dit seizoen, dan was het verschil veertien punten.

Niet meer dan twee punten moest Hendrickx goedmaken na het korte programma, waarin Gubanova boven zichzelf was uit gestegen en Hendrickx haar topniveau niet haalde. "Een nieuwe dag, een nieuwe Loena", had de rijdster een etmaal voor de finale beloofd. 

Het kwam er niet van. De aanvang was sterk, maar bij de inzet van een combinatie van sprongen ging het mis. Bij een drievoudige lutz hing Hendrickx scheef in de  lucht. Daarna viel ze bij een flip opnieuw. Die fouten kon ze zich niet permitteren.

De nieuwe kampioene Gubanova is geboren en getogen in Rusland, dat sinds de inval in Oekraïne door de Internationale Schaats Unie (ISU) is uitgesloten. Omdat de concurrentiestrijd in Rusland zo groot is, week Gubanova vijf jaar geleden uit naar Georgië. Niettemin is ze in Sint-Petersburg blijven wonen en trainen.

Ze reed in de goed bezette Metro Areena foutloos. Hendrickx, vorig seizoen al tweede van de wereld, zette daar onvoldoende tegenover. Hoofdschuddend verliet Hendrickx de piste. Pinzarrone deed, zoals ze zich had voorgenomen, wat ze altijd doet: lichtvoetig en met vloeiende bewegingen schaatsen. 'La vie est belle', heet een deel van haar kür. Dat straalde ze ook werkelijk uit.

Belga