Logo of Team Belgium

Eliott Crestan heeft zaterdagochtend op de Olympische Spelen in Tokio met succes de reeksen van de 800m gelopen. Na een volwassen race met de nodige panache pakte de Namenaar de tweede plaats in de vijfde reeks in 1:46.19, na een aanval met nog 200 meter te gaan. Alleen de Mexicaan Jesus Tonatiu Lopez wist hem voor te blijven op de streep (1:46.14).

Hij moest in de top drie van zijn race eindigen of een van de zes beste verliezende tijden neerzetten voor een plaats in de halve finale.  "Ik ben echt blij", zei Crestan in de mixed zone. "Mijn doel voor het seizoen was me te kwalificeren voor de Spelen (hij deed dat met een honderdste van een seconde met een tijd van 1:45.19, red.). Omdat ik dan toch op de Spelen was, wilde ik de halve finales halen. Dat doel is binnen, dus ik ben gelukkig."

"André (Mahy, zijn coach, red.) zei me dat ik me vooraan in de groep moest positioneren", vertelt Crestan, die een druppeltje bloed op zijn rechterscheenbeen had nadat hij geraakt werd door een spike. "Ik kon volgen. Met nog 200 meter te gaan, voelde ik me goed. Ik zei tegen mezelf 'als ik dit tempo aanhoud, steek ik ze voorbij'."

"In principe waren ze allemaal sterker dan mij. Mijn beste tijd dit seizoen is slechts de 36e van alle deelnemers maar ik zit in de halve finales. In de top acht raken zal moeilijk worden", zei Crestan, die de 27e tijd liep van de 47 deelnemers.

Crestan heeft een bijzondere nacht achter de rug. Hij moest om 10.22 uur lopen in Tokio. "Ik heb nog nooit zo vroeg een 800m gelopen. ik heb zelfs de hele nacht niet geslapen. Ik werd om 1 uur 's nachts wakker en geraakte niet meer in slaap. Ik belde naar huis en ging buiten op het balkon staan. Het moet de stress zijn geweest. Ik ben nog nooit naar een wereldkampioenschap geweest, laat staan de Olympische Spelen. Ik bleef de race maar lopen in mijn hoofd. En nu ga ik slapen, anders stop ik morgen (zijn wedstrijd vindt zondag plaats tussen 20.25 en 20.35 uur, red.) na 100 meter!"

Belga