Logo of Team Belgium

Eliott Crestan heeft zaterdag na een solo de 800 meter gewonnen op de Brussels GP in 1:45.19. Het 22-jarige toptalent dook daarmee net geen seconde onder zijn persoonlijk record en behaalde daarmee een kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio.

Na het wegvallen van de haas na 400 meter stond Crestan er in het Koning Boudewijnstadion helemaal alleen voor. Hij liet het niet aan zijn hart komen en snelde naar een toptijd van 1:45.19, één honderdste onder de olympische limiet.

Slechts drie Belgen deden ooit beter met nationaal recordhouder Ivo Van Damme (1:43.86) voorop. Het gaat om de tiende Europese jaartijd. Het persoonlijk record van Crestan stond sinds de Nacht van de Aletiek in Heusden in 2020 op 1:46.16.  

"Mijn idee was eigenlijk vooral om volgende zaterdag in Nijvel de limiet te lopen", vertelde Crestan. "Maar ik heb me wel de hele week voorbereid op deze solo. Ik wist dat ik het alleen zou moeten doen, maar was daar klaar voor. Ik zat met een duik onder de 1:46 in mijn hoofd, maar had nooit gedacht dat ik in mijn eentje onder die limiet zou kunnen duiken.

Een seconde van je persoonlijk record halen, dat is niet weinig", klonk het met een understatement. "In Tokio hoop ik vooral om mij niet belachelijk te maken."

(Belga)