Logo of Team Belgium

Elise Mertens is sinds vandaag de nieuwe nummer één van de wereld in het dubbelspel bij de vrouwen. De 25-jarige Limburgse springt over haar nieuwe dubbelpartner, de Taiwanese Su-Wei Hsieh, en haar voormalige dubbelpartner, de Wit-Russische Aryna Sabalenka, naar de eerste plaats. In het enkelspel klom Mertens ook van de zestiende naar de veertiende plaats.

Mertens dankt haar topnotering in het dubbelspel mede aan haar eindzege, aan de zijde van de Russische Veronika Kudermetova, in het dubbelspel in Istanboel eind april.

Vorige week in Madrid sneuvelde ze, voor het eerst in duo met Hsieh, wel in de eerste ronde. Haar vorige beste notering ooit op de wereldranglijst was een tweede plaats, in september vorig jaar na haar eindzege in de US Open.

Begin dit jaar won ze ook de Australian Open. Ook in het enkelspel blijft Mertens progressie boeken. Ze moest vorige woensdag wel opgeven in de kwartfinales van het WTA-1.000 toernooi in Madrid met een blessure in de linkerdij.

Komende week herneemt ze normaal gezien op het WTA-1.000 toernooi in Rome. De top-3 in het enkelspel bij de vrouwen bleef onveranderd, met de Australische Ashleigh Barty voor de Japanse Naomi Osaka en de Roemeense Simona Halep. Aryna Sabalenka, de eindwinnares in Madrid, maakte een sprong van de zevende naar de vierde stek.

Aan Belgische zijde waren er weinig wijzigingen. Alison Van Uytvanck (WTA 67, +1), Kirsten Flipkens (WTA 95, +2), Greet Minnen (WTA 125, +4) en Ysalina Bonaventure (WTA 127, +3) boekten lichte vooruitgang.

Belga