Logo of Team Belgium

Elise Vanderelst heeft zich zaterdag in het Poolse Torun als eerste Belgische in de geschiedenis tot Europees indoorkampioene op de 1.500 meter gekroond. In de finale hield ze in 4:18.44 de Britse Holly Archer (4:19.91) en de Duitse Hanni Klein (4:20.07) achter zich. Archer werd nog gediskwalificeerd, zodat Klein het zilver greep en de Spaanse Marta Perez (4:20.39) het brons in de schoot geworpen kreeg.

Vrijdag veroverden Nafi Thiam en Noor Vidts al goud en zilver in de vijfkamp. Met twee gouden en een zilveren medaille voert België de medaillestand aan.

"Ik kan het bijna niet geloven. Ik had dit echt niet verwacht, want gisteren had ik een tamelijk lastige reeks gehad, waarin ik heel wat energie verspeeld had. Nadien heb ik mijn coach overlegd om het tactische plan aan te passen en we besloten dat ik aan de binnenkant moest blijven. Toen ik zag dat er een gat kwam, heb ik me er meteen ingegooid. Met een versnelling ging ik voorbij het groepje. Guerrero liep nog voor mij, maar ik wist dat ik haar kon inhalen, want ik had haar eerder al eens geklopt. Ik ging haar meteen voorbij en bleef maar lopen, want ik dacht zelfs dat ik de anderen nog in mijn rug had", vertelde Vanderelst na afloop. 

Het hoofddoel van komende zomer zijn de Spelen van Tokio, ook al is de kersverse indoorkampioene nog niet zeker van kwalificatie. "Momenteel ben ik nog niet gekwalificeerd, maar ik denk dat deze zege me toch heel wat punten zal opleveren, ook al was de chrono niet uitzonderlijk. Ik sta ook niet al te slecht in de ranking, dus de Spelen, dat is toch wel mijn doel komende zomer."

Belga