Logo of Team Belgium

Jaouad Achab is drievoudig Europees kampioen taekwondo (2014, 2016 en 2019), wereldkampioen (2015) en huidig nummer één van de wereld in zijn gewichtsklasse (-63kg). Taekwondo is een Koreaanse ongewapende vechtkunst met de nadruk op zelfverdediging. Letterlijk vertaald betekent tae "springen, kicken of slaan met de voeten", kwon "stoten, slaan met de hand of vuist" en do "de kunst van" of "de manier van". Sinds 2000 in Sydney kreeg taekwondo de officiële olympische status. Laurence Rase nam als eerste Belgische taekwondoïn deel aan de Spelen van Athene in 2004. Wij spraken met Jaouad over vrouwen en sport.

Denk je dat vrouwelijke atleten dezelfde kansen en middelen krijgen als mannelijke atleten?
In taekwondo hebben vrouwen en mannen dezelfde mogelijkheden en middelen.

Zijn er in taekwondo evenveel meisjes als jongens?
Vroeger hadden we minder meisjes die aan taekwondo deden. Maar nu zie ik meer en meer clubs die proberen meisjes aan te moedigen om aan taekwondo te doen. Over het algemeen zijn er nog altijd minder vrouwelijke dan mannelijke leden.

Geloof je dat vrouwen even sterk zijn als mannen als het om mentale kracht gaat?

Persoonlijk denk ik dat het van de persoon afhangt, het maakt niet uit of je man of vrouw bent. Ik ken mannen die mentaal sterker zijn dan vrouwen maar ik ken ook vrouwen die sterker zijn dan mannen op mentaal vlak.

Heb je al eerder met vrouwelijke atleten gewerkt? Hoe is het anders dan werken met mannen?

Ik heb altijd vrouwen in mijn team gehad, ook mijn vrouw (Indra Craen). Ik train heel graag met haar en zij ook met mij. Ik daag haar uit en zo zorgen we dat we beiden beter worden.

Jaouad’s vrouw is taekwondoïn Indra Craen, ze was vlaggendraagster voor Team Belgium tijdens de Jeugd Olympische Spelen van Nanjing in 2014. Daar won ze een mooie zilveren medaille. Een maand later veroverde ze als 16-jarige de Europese titel in de categorie tot 21 jaar. Tijdens de Spelen in Rio was ze er ook bij als sparringpartner van Raheleh Asemani.

Waarom denk je dat veel vrouwen niet betrokken zijn als coach, scheidsrechter of lid van een clubbestuur?
Ik denk dat vrouwen soms meer emotioneel en gevoelig zijn dan mannen. Sommige vrouwen doen het fantastisch en sommigen hebben soms hun emoties wat minder in de hand om met de druk om te gaan, denk ik.
Geloof je dat vrouwen dezelfde erkenning krijgen voor hun prestaties als mannen?

Ik denk het niet. Er is minder erkenning voor de prestaties van vrouwen omdat er minder mensen hun wedstrijden volgen. Ik hoop dat dit zal verbeteren want vrouwen werken even hard als mannen.

Welke concrete acties zou je graag zien om vrouwen gelijke kansen te geven in sport?

De media kunnen meer aandacht besteden aan vrouwelijke atletes en wedstrijden. Er zou op tv en sociale media meer over vrouwensport moeten verschijnen en organisaties kunnen het ook promoten.