Logo of Team Belgium

Jolien Vermeylen verovert brons in triatlon over de olympische afstand op de Europese Spelen in Krakau-Malopolska. Na een knappe wedstrijd van Jolien aan Nova Huta Lake kwam ze als derde over de streep in een tijd van 1:57:17.

Jolien kwam als vierde uit het water na 1500m zwemmen. Bij het fietsen (40km) reed ze lang mee in een grote kopgroep. Ze begon het lopen op een tiende plaats (10km), maar schoof stelselmatig op naar de kop van de wedstrijd. In de laatste kilometers werd de kopgroep herleid van zes naar drie. In de laatste meters maakte de Noorse Solveig Lovseth (goud) het verschil. De Oostenrijkse Julia Hauser hield Jolien af voor het zilver. Zo verovert Jolien een knappe bronzen medaille, op twaalf seconden van de uiteindelijke winnares.

De olympische afstand van triatlon is een olympische discipline. De competitie op de Europese Spelen levert rankingpunten op in het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen van Parijs 2024. Morgen komen met Arnaud Mengal en Noah Servais nog twee Belgen in actie voor Team Belgium in de mannenwedstrijd over de olympische afstand.

Met haar bronzen medaille brengt Jolien Vermeylen de medailleteller van Team Belgium op negen (1 goud, 3 zilver, 5 brons), na de eerdere gouden medaille van Sarah Chaâri in taekwondo (-62kg), de zilveren medailles voor de 3x3 Lions, Rani Rosius (100m, EK landenteams atletiek), Thomas Carmoy (hoogspringen, EK landenteams atletiek) en de bronzen medailles van Quentin Mahaudin in de Karate Kumite (-75kg), de 4x400 gemengde aflossingsploeg (EK landenteams atletiek), Sarah Piccirillo in Muaythai (-60kg) en van Stef Van Campenhout (schermen, floret).