Logo of Team Belgium

Na een aantal optredens van Poolse artiesten, en ook van de Oekraïense Eurosongfestivalwinnaars van 2022, begon omstreeks 21u45 de intrede van de 48 deelnemende landen. Team Belgium kwam als zevende het stadion binnen. Kevin Borlée en Camille Laus kregen de eer als vlaggendragers voorop te lopen. Achter hen volgden dertien atleten (uit het padel, sportklimmen en tafeltennis) en zowat vijfentwintig officials.

"Dit doet mij heel veel plezier en het is een eer deze vlag te mogen dragen bij mijn eerste deelname aan de Europese Spelen", reageerde Camille Laus, de kapitein van de Belgian Cheetahs, die in Polen deelneemt aan de mixed relays aan de zijde van onder meer Kevin Borlée. "Het is altijd een plezier België te kunnen vertegenwoordigen. En om dan de vlag te mogen dragen, dat is heel fijn", vulde de Belgian Tornado aan.

Team Belgium bestaat op de Europese Spelen uit 138 atleten maar een heel aantal onder hen was er niet bij op de openingsceremonie omdat het sportieve programma voorrang heeft en atleten uit de satellietsteden (op ruime afstand van Krakau) op hun competitiesites bleven. Daarnaast is een aantal atleten nog niet naar Polen afgereisd.

Omstreeks 23u15 volgde het hoogtepunt van de ceremonie met het ontsteken van de vlam. Kort daarvoor was er een opvallend moment toen de Poolse vicepremier Jacek Sasin tijdens zijn speech massaal werd uitgefloten door vele duizenden aanwezigen in het publiek.

Nog tot en met volgende week zondag (2 juli) zullen zowat 7.000 atleten het tegen elkaar opnemen in 29 sporten. Sporters uit Rusland en Wit-Rusland zijn vanwege de invasie in Oekraïne niet welkom. België is vertegenwoordigd in 21 sporten. De meeste landgenoten zullen de komende anderhalve week niet alleen strijden om een medaille, maar ook om een quotaplaats of rankingpunten voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

België haalde elf medailles (4x goud en zilver, 3x brons) op de eerste editie van de Europese Spelen in 2015 in het Azerbeidzjaanse Bakoe en zes op de tweede editie in 2019 in het Wit-Russische Minsk (4x goud, 1x zilver en brons). Vooral in het turnen grossierde Team Belgium in de medailles, met onder meer goud voor Nina Derwael in 2019. Die sport staat dit keer evenwel niet op het programma.

Europese Spelen - Openingsceremonie in Krakau schiet derde Europese Spelen officieel op gang

Europese Spelen - Openingsceremonie in Krakau schiet derde Europese Spelen officieel op gang