Logo of Team Belgium

Met nog maar één maand te gaan tot de Olympische Spelen onthult Eurostar, de Europese hogesnelheidstrein, met trots haar allereerste goudkleurige gecoate trein. Hiermee wil Eurostar haar steun aan onze atleten van Team Belgium en Paralympic Team Belgium benadrukken. Deze trein belooft klanten en atleten een reis die de grootste kampioenen waardig is. De trein werd vandaag ingehuldigd in het station Brussel-Zuid in aanwezigheid van Jean-Michel Saive, voorzitter van het Belgisch Olympisch & Interfederaal Comité, en de Belgische atleet Laurens Devos. Laurens Devos is tafeltennisser en tweevoudig gouden medaillewinnaar op de Paralympische Spelen van Rio 2016 en Tokio 2020. 

Er heerste een feestelijke sfeer in het Station Brussel-Zuid op donderdag 27 juni, waar Eurostar één van de gouden e320-trein onthulde. De trein was versierd ter ere van onze Belgische atleten. 160 Eurostar-treinen zullen zeven Olympische en Paralympische teams op een duurzame manier naar Parijs vervoeren. Dit betekent dat meer dan 2.000 atleten en leden van hun teams van Team Belgium, Paralympic Team Belgium, Team GB, ParalympicsGB, Team NL, Team ParaNL en Team Deutschland met Eurostar zullen reizen. Na de Spelen zullen de atleten ook met de trein terugkeren, hopelijk met veel medailles aan boord. Geen enkel ander vervoersmaatschappij heeft een partnerschap met zoveel verschillende teams. “Deze gouden kleur is het teken van uitmuntendheid. We hopen dat deze gouden locomotieven geluk zullen brengen aan onze atleten", zegt Jean-Michel Saive, voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité. 

Meer reizen richting Parijs 

Naast het vervoer van atleten zullen de treinen ook supporters naar de Spelen brengen. Tussen juli en september worden twee miljoen passagiers verwacht die met Eurostar naar de Olympische en Paralympische Spelen zullen reizen. Vooral tijdens de openings- en sluitingsceremonies, van 25 tot 27 juli en van 10 tot 12 augustus, is er veel belangstelling. 

Eurostar zag ook een stijging van 20% in boekingen tussen België en Parijs in vergelijking met vorige zomer. Op alle Eurostar-routes naar Parijs zag het bedrijf een toename van 50% in boekingen voor dagtrips, wat suggereert dat veel fans kiezen voor dagtrips zonder overnachting. Eurostar heeft ook zijn dienstregelingen aangepast om dagtrips te vergemakkelijken, met treinen die 's ochtends vroeg vertrekken (om 6u03 op weekdagen en 6u33 in het weekend vanuit Brussel) en 's avonds laat (elke dag tot 23u45 vanuit Parijs) tijdens de Olympische Spelen. Deze aanpassing betekent dat er nog meer tickets beschikbaar zijn, waardoor fans nog een kans krijgen om deel uit te maken van de actie en alle opwinding van de Spelen mee te maken. 

Gouden service 

Op deze Spelen gaat Eurostar ook voor goud door zijn diensten te optimaliseren en 35% meer capaciteit toe te voegen tussen Brussel en Parijs

De Olympische Spelen in Parijs zijn een tijd van vreugde en feest voor Eurostar-klanten. Daarom heeft de spoorwegmaatschappij speciale traktaties gepland, zoals desserts die speciaal voor de Spelen zijn ontworpen en in de Premium class aan boord worden geserveerd. In de Eurostar Lounges in Brussel en Parijs kunnen klanten chocolade proeven en een tentoonstelling bewonderen van portretten van atletenambassadeurs, speciaal voor de gelegenheid gemaakt. 

Een sterker engagement voor duurzaamheid 

Met dit partnerschap bevestigt Eurostar zijn ambitie om de ruggengraat van duurzame mobiliteit in Europa te worden en om passagiers (zowel atleten als supporters) te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen tijdens hun reis. Volgens een studie uitgevoerd door EcoRes in 2023 zullen de 2.000 Olympische en Paralympische atleten en hun teamleden die met Eurostar naar Parijs reizen hun CO2-uitstoot met gemiddeld 90% verminderen in vergelijking met een reis met een benzineauto of 95% met het vliegtuig. 

François Le Doze, CCO van Eurostar, is enthousiast over dit partnerschap: "We zijn nog maar één maand verwijderd van de start van de Olympische Spelen. We zijn verheugd om vandaag onze Gouden Trein in te huldigen, ter ere van dit evenement. Deze trein is een symbool van steun voor alle atleten die voor goud gaan en voor de klanten die via ons naar de Spelen zullen reizen. We zijn vereerd om partners te zijn van Team BE, Paralympic Team Belgium en de vijf andere Olympische en Paralympische teams in ons netwerk. Door ervoor te kiezen om met de trein naar Parijs te reizen, stellen deze teams een voorbeeld en geven ze een krachtig signaal voor een groenere toekomst.”   

Behind-the-scenes beeldmateriaal