Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel maakte in het zonovergoten Gavere zijn favorietenrol meer dan waar in het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Evenepoel klokte na 34,8 kilometer af in een fenomenale tijd van 40:22.902. Dat was 37 seconden sneller dan zijn teamgenoot en uittredend kampioen Yves Lampaert.

Evenepoel won dit jaar onder meer de tijdrit in de Ronde van Algarve en die van de Ronde van Zwitserland, amper vier dagen geleden. Na de podiumceremonie zong de kersverse Belgische kampioen tijdrijden vanop het podium even het publiek en vooral zijn talrijk opgekomen fans toe. "Ik keek wel uit naar dit BK. Elke titel is belangrijk voor elke renner en zeker voor een tijdrijder. Het is en blijft een aparte discipline. Rijd je traag met die speciale fiets, dan nog is het zwaar en geef je, zoals ik vandaag, het volle pond, dan is het nog een pak lastiger", lachte hij.

"We kregen vandaag, ondanks de toch wel ietwat korte afstand, een best lastig parcours onder de wielen geschoven. Het was hier telkens draaien en keren. Je moest telkens de focus leggen. Niet gemakkelijk, zeker niet op de stukken waar je vol kon doorgeven maar waar je de wind vol op kop kreeg. En dan was er nog de warmte", vervolgde Evenepoel.

Evenepoel was al vrij snel zijn bidon kwijt. "Ik reed een snelheidsdrempel op na anderhalve kilometer en voelde dat mijn bidon uit mijn houder sprong. Ik moest dus nog een tijdje verder zonder drinken. In plaats van twee keer per ronde te drinken, was het geen enkele keer. Op het einde voelde ik dat toch in de mond en de keel. Ik heb het gelukkig overleefd. Yves Lampaert moet een snelle start genomen hebben. Gaandeweg kon ik van hem verder weg rijden. Ik zocht daarop een constant tempo en dat was mijn sterkte. Op elk technisch stuk recupereerde ik wat, op andere punten vlamde ik door. Het stuk naar de aankomst toe was ook best pittig. Ik reed dit seizoen mijn vijfde tijdrit. Ik won er drie van. Niet slecht als gemiddelde. Daarbij komt nog dat ik tweemaal tweede werd. Ik heb beter leren omgaan met tijdritten op technische omlopen. Ik kijk er naar uit om mijn volgende tijdrit met die mooie trui te kunnen afwerken."

Belga